Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 02:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/stahlis-aven-i-fantasin-blir-det-tagstopp/

Kultur

Ståhlis: Även i fantasin blir det tågstopp

Foto: Thomas Johansson/TT

Kåseri. Får ett mejl med rubriken ”Saknar du att resa? Få tågkänslan hemma i soffan”. Vad ska nu det betyda?

Vänkretsen suckar över den tidigare lovordade långsamhetens fördelar. Den frivilliga karantänen med avståndstänk, långa promenader, naturgloende och teveserietittande tråkar ut.

Det är nu snart så många serieintriger och rollinnehavare att hålla reda på att en manual eller ett kopplingsschema syns nödvändigt att ha till hands. Att minnas vad som hände i säsong ett eller två i ”Falsk identitet” nu när säsong fem har startat, är rena memoryövningen.

För att inte tala om killserien ”Billions” med alla dess smarta klipp och tjuvnyp genomförda av den sneakersstudsande företagsledaren Axelrod och den viskande (varför?) kostymklädda riksåklagaren Rhoades. Att hålla reda på och förstå alla de affärstransaktionerna kräver en distanskurs i företagsekonomi och juridik.

I mejlboxen rasslar det dagligen och näst intill oavbrutet av erbjudanden att se, köpa och beställa ja, vad som helst, men allt via och på nätet.

En dag hajar jag till. Rubriken på mejlet lyder ”Saknar du att resa? Få tågkänslan hemma i soffan”.

Vafalls? Vad var detta? Ska man fara fram mellan Stockholm och Eslöv sittandes nedsjunken bland soffkuddarna i Vasastan? Se åkrar och ängar svischa förbi, kor beta och folktomma samhällen försvinna och dyka upp igen i ögonvrån?

Och var ligger restaurangvagnen? Ska man med suggestiv ostadighet vackla ut i det egna köket, ta fram bröd, smör och ost, plasta in smörgåsen, låta den ligga fram ett tag och sedan återvända till kupén, soffan, med bagetten och en ljummen kopp kaffe i pappmugg? Och vem kollar biljetten? Borde jag kalla in grannen?

Lite uppiggad av den ändå fantasifulla idén från SJ blev jag raskt besviken när jag läste hela mejlet. Det handlade inte om att verkligen simulera en resa utan att ta del av deras tågtidning. Så tvärstopp alltså. Och det redan i Södertälje …

Jag vacklar upp ur soffhörnan och lägger mig istället att läsa. Just nu är det en bok om Elin Wägners liv och leverne, föredömligt nedtecknat av Ulrika Knutson.

När jag släckt sänglampan funderar jag en stund på hur Elin hann med allt; resor, engagemang, kärlekar. Men det var ju före teveseriernas tid.