Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-11 09:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/stahlis-jag-planerar-en-liten-kupp/

Kultur

Ståhlis: Jag planerar en liten kupp

Foto: Beatrice Lundborg

Kåseriet. Min nära vän den mobile kocken anländer som alltid med ryggsäcken fylld med ingredienser. 

Carin Ståhlberg
Rätta artikel

Jag brukar peka på min skål med tomater, nicka mot kryddhyllan och diskret men i en alltmer frågande ton påpeka att jag har både det ena och det andra och han minsann inte behöver anlända som en Ica-filial. Det tar min nära vän kocken med ro och börjar i stället tillreda vad som tillredas skall.

Härom sistens besökte jag kocken i hans hem där han självfallet stod in action vid puttrande grytor och immande ugnsluckor. Jag hade med mig en flaska vin men döm om min förvåning när samma flaska dök upp någon vecka senare vid mobile kockens nästa träff hos mig. Nu har vinflaskan blivit en vandringspokal enär jag givetvis tog med mig samma flaska vid mitt nästnästa besök hos honom och fiskade upp den ur min väska med ett glatt men föga överraskande: Ta-da!

Att ha en mobil kock är en ynnest. Han levererar efter säsong. Lingonsylt i september, äpplen i oktober. Hur jag än försöker tränga mig in i hans inköpslistor går jag ofta bet. Ibland får jag dock förtroende att bestämma desserten. Men medan jag står och skrynklar min panna och funderar på vad jag ska hitta på med de dessertingredienser som jag har inhandlat undrar den mobile kocken stillsamt och jag har några äpplen.

Det har jag. Har jag smör, socker, valnötter och kanel också frågar han då listigt. Jag nickar nyfiket. Sedan gojsar han ihop de där ingredienserna, kärnar ur äpplena och lägger i röran och svisch in i ugnen, som Pomperipossa skulle ha sagt. Till detta serveras glass som den mobile kocken givetvis haft med sig tidigare.

Jag funderar nu på att iscensätta en kupp. Lura hem honom till mig på en filmafton (min gode vän cineasten och min nära vän mobile kocken är nämligen en och samma person) och stå där med spisrosor på kinderna, ett Ria Wägnerförkläde hårt åtdraget runt midjan och en vällagad meny på g utan att han behöver göra något annat än att möjligen korka upp Ta-da-vinet.

Men jag vet inte, han kommer kanske helt ur fattning eller får identitetsproblem.

Det vill man ju inte riskera.