Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 11:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/stahlis-knokfull-vagn-eller-tva-paket-fardigmat/

Kultur

Ståhlis: Knökfull vagn eller två paket färdigmat

Kanske ett alternativ till midsommarsillen?
Kanske ett alternativ till midsommarsillen? Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Kåseri. Trots att midsommar är förväntningarnas bedrägliga helg står Ståhlis i god tid och gör såväl sill som paj till firandet.

Möjligen är ni nu hjärtligt trötta på tillkrånglade sillinläggningar, Hugo Alfvéns sprittande ”Midsommarvaka” och den där vadsträckningen som uppstod under ”Små grodorna”. Kanske är ni också djupt besvikna över att de sju blomstren som omsorgsfullt lades under kudden i går kväll endast resulterade i drömmar om en ny kantgräsklippare.

Svensk midsommar är förväntningarnas bedrägliga helg. Vi har inte enbart förhoppningar om glättad samvaro, ringlekar och falsksång utan också om vädret; om klarblåa himlar och vita oförargliga moln. Om gemyt helt enkelt.

Ett par dagar före midsommarafton står jag på Ica och packar ner mina inköpta varor. Här ska läggas in sill och göras paj! Efter mig i kassakön står en luggsliten, ja, liksom maläten man. Hans hår ligger i grå glesa testar över skjortkragen, jeansen hänger på hans smala kropp och ansiktet vittnar om ett hårt liv.

När han betalat ställer han sig mitt emot mig på andra sidan av den avdelade packningshyllan och samlar ihop det han har köpt. Det är inte mycket: två paket färdigmat, djupfryst, en läsk och kvällstidningen. Nogsamt lägger han ned allt i en medhavd tygkasse.

Bakom mannen, näst i kön, står ett par med en shoppingvagn knökfull med varor. Det är ju så det brukar se ut inför storhelger, vi handlar som om vi antingen väntade ett middagssällskap på minst trettio personer – eller bunkrar inför ett kommande undantagstillstånd.

Jag tar mina varor och går ut ur affären, håller åthutat avstånd, möter en närgående gymnasieklass, ystra och oberörbara som man bara kan vara i just den åldern.

Hemma i köket hackar jag purjolök och syltlök, skivar sillen och gör farfarssåsen att hälla över de varvade ingredienserna. Jag tänker på den luggslitna mannen. Det är lätt att tänka ”stackare” och undrar hur hans midsommarafton ser ut. Men kanske är han nöjd över att tina sin Jansson och läsa kvällstidningen. Slippa ”Små grodorna” och drömmar som inte slår in. Vad vet jag.

Jag gör färdig min sill. I radion spelas ”Himlen är oskyldigt blå”.

 

Läs fler kåserier av Ståhlis, till exempel om att argumentera med sin självbild i badrumsspegeln.