Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 14:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/stahlis-nar-70-talet-kom-pa-besok/

Kultur

Ståhlis: När 70-talet kom på besök

Foto: Nora Lorek / TT

Kåseri. 70-talet har bitits sig fast i vår tid. Snart kommer vi få se Flygande Jakob på menyerna och hur man virkar sin egen bikini i modetidningarna.

– Vad tycks? Jag gillar färgen.

Frågan är egentligen retorisk. Ilskna Systern står i ett klaustrofobiskt provrum och har just ratat en chic Chanelinspirerad dräktjacka för en storskjorta i bredspårig manchester. Jag är med som bu-eller-bä-råd och står och trycker i draperifliken.

Min åsikt är egentligen ganska ovidkommande, ibland direkt kontraproduktiv. Säger jag ”Nej, men herregud! Den kan du inte ta!” så ger sig Ilskna Systern den på att det ska hon visst. Här blottläggs i dagern ett otvetydigt släktskap med Syster Tvärtemot.

Jag stirrar på manchestertyget och tycker mig plötsligt höra 70-talets Hare Krishna-tamburiner skramla, demonstrationstågen skalla och platåskorna klampa.

70-talet har bitits sig fast i vår tid; klänningarna har flickiga volanger, kavajerna är voluminösa och skjortkragarna påminner alltmer om flygplansvingar. Snart, mycket snart, tänker jag, kommer vi få se rätten Flygande Jakob på matmenyerna och förslag om hur man virkar sin egen bikini i modetidningarna.

Jag gjorde det en gång, virkade mig en bikini, och provbadade i den i ett turkosblått vatten i Spanien. När jag klev upp på stranden avstannade bollekar och vattenplask och en och annan person reste sig halvvägs upp ur sin solstol.

Min virkade bikini hade i en kemisk reaktion mellan garn och vatten omvandlats till ett par nätkassar med långt utdragna luftmaskor. Ett sorts fångstredskap för allehanda småfisk eller kräftdjur.

Ilskna Systern har nu ålat sig ur provrummet och stegar mot kassan. Manchesterjackan är ett fynd, meddelar hon. Jag nickar och ska just falla i manchesterminnen när en 70-talsman dyker upp i butiken.

Han är runt 30, bär utsvängda byxor och stort skägg. Ett skägg som är som gjort att användas till klimatsmart bihotell. Han bär också glasögon, stora sådana med tjocka typiska 70-talsbågar. Glasögonen ser ut som två gammaldags teveapparater vars program kan skruvas på genom ett grepp runt mannens näsa och …

– Nu är jag klar, säger plötsligt Ilskna Systern och jag väcks ur mina associationer.

Vi ger oss ut i gatuvimlet, ut i 2020-talet.