Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-11 09:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/stahlis-soffan-har-missforstatt-sitt-syfte/

Kultur

Ståhlis: Soffan har missförstått sitt syfte

En annan soffa.
En annan soffa. Foto: Lennart Durehed

Kåseri. Till en början var vi nöjda, Das Sofa och jag. Den välkomnade mig och mina närmaste med sina bulliga kuddar. 

Tingen har olika sätt att påminna oss om vad vi bör göra. Ta min klocka, mitt armbandsur, till exempel. Är jag ute och går och ställer in klockan på ”utomhusgång”, så morrar den missmodigt om jag stannar vid något skyltfönster eller för att hämta andan i min framfart. 

”Avslutat träning?” undrar den uppfodrande i lysande text på urtavlan. Nu tycks det mig som min klocka har lierat sig med min soffa. Das Sofa som min tysklärare brukade hojta så s-ljudet bildade en dusch under hans valrossmustascher.

Soffan inhandlades för fyra år sedan och är av divantyp och därmed som gjord för att trigga igång slumrande diskbråck. Att sitta med utsträckta ben och sakta, sakta efter någon tv-series tredje avsnitt hasa ned i bananställning ogillas starkt av ländkotorna och dess allierade. 

Nåväl, Das Sofa har nu alltså börjat protestera mot coronpandemins stillsamma kvällar. Tilläggas bör att Das Sofa inte var någon billig pjäs. Den krävde sina så kallade laxar och med en handrörelse i kortläsaren innebar köpet ett om tillfälligt så anorektiskt bankkonto.

Till en början var vi nöjda, Das Sofa och jag. Den välkomnade mig och mina närmaste med sina bulliga kuddar och lovordades för sin utformning. 

Åren gick och trots att dess främsta uppgift var att erbjuda trötta kroppar vila så började Das Sofa bete sig precis tvärtom. Dess tidigare stabila sittkuddar plattades ut och gav plötsligt efter ner till soffans trästomme. 

Ryggkuddarna, å sin sida, formades alltför snabbt efter den som satt lutat mot dem och små vassa fjädrar stack ibland ut här och där och singlade ner på vardagsrumsmattan.

- Det här är ingen ankfarm, röt jag en morgon åt Das Sofa -även om jag understundom kallas Cajsa!

Åthutningen förnärmade soffan som till kvällen svarade med att skapa glipor mellan sittkuddarna så man efter tjugo minuters sittande fanns sig djupt ner i en ravin.

- Du saknar kanske allt beröm du fick i början, sa jag till soffan när jag illvilligt satt och bläddrade i en möbelkatalog. Men du vet, utan prestation inget ojande beröm.

Knappt hade jag sagt det (som det står i sagorna) förrän en utstickande dunfjäder plötsligt stack mig i överarmen.

- Jaja, jag ska gå ut och gå. Beröm sedan?

Ämnen i artikeln

Kåserier

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt