Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Ståhlis: Vindpinad pingvingång

Kåseri. Snön är vacker men förrädisk. Det sägs att man ska ta små vaggande steg för att klara ishalkan.

Om man bor i stan och vaknar mitt i natten och det är knäpptyst vet man att det snöar ute. Alla ljud dämpas utom möjligen från någon sen barbesökare som brölar sig hem oavsett väderlek.

I veckan kom snön till Stockholm och luddade in stan i vänliga konturer. Likt vit cigarrök for den i blåsten runt vindskupor och skorstenar, täta små envisa flingor som letade sig in i människornas kragglipor och la sig som glittrande Nobeldiadem på deras mössor.

Snön är vacker – men förrädisk. Under dess täcke lurpassar isfläckar. Det sägs att man ska gå som en pingvin när det är halt ute. Små steg och lite vaggande gång.

På min moddiga morgonrunda ser jag många pingviner. Vi har alla lydigt anammat att klä oss enligt lager-på-lager-principen. Klädstinna och pingvinkompakta tar vi oss fram över fläckvis sandade gator och torg.

Ja, jag ser likadan ut själv. Praktiskt klädd, funktion före det estetiska. Ren självbevarelsedrift. Men det finns de som med obekymrad min stegar över snövallar på skyhöga klackar och med flortunn kjol fladdrande runt skallrande knän.

Jag tänker på det där med is och balans när jag tittar en stund på konståknings-EM i teve. Som de hoppar och snurrar i öglor, tripplar, piruetter och lutzar! Och efter genomfört program sitter de med sina oftast volyminösa, pälsbeklädda och 60-talsfriserade tränare (vad hände på vägen?) och väntar på poäng med darrande rödmålade underläppar och försiktiga vinkningar.

När jag växte upp var det konståkning som gällde. Att få ett par konståkningsskridskor var stort. Själva ”konsten” i åkningen bestod i att kunna saxa baklänges och möjligen göra en liten piruett.

Vi åkte och åkte och åkte ända tills belysningen släcktes på utomhusbanan och lovikkavantarna hade fått isklumpar. Innerst inne visste vi att vi aldrig skulle bli riktiga konståkerskor. Men drömma kunde man – och gjorde vi.

Allt medan snön for runt vindskupor och skorstenar utanför fönstren.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.