Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Stampens kris förlängs när Skatteverket dröjer

Stampens rekonstruktion drar ut på tiden.
Stampens rekonstruktion drar ut på tiden. Foto: Adam Ihse/TT

Stampens rekonstruktion kan bli längre än planerat. De ackordsförhandlingar som enligt planen skulle påbörjats under torsdagen skjuts nu fram, och bolagen väntar fortfarande på besked om Skatteverket går med på deras ackordserbjudande.

Under förra veckan ansökte mediekoncernen Stampen om förlängning av den rekonstruktion som påbörjades i juni. Enligt ansökan ska rekonstruktionen nu kunna fortgå i tre månader till. Men man hoppades då på att rekonstruktionen skulle kunna avslutas i september.

Planen var att ackordsförhandlingar med bolagens fordringsägare skulle kunna begäras under torsdagen, men så kommer inte ske.

– Det var min förhoppning att vi skulle kunna begära ackordsförhandlingar i dag. Men nu väntar vi på ett underhandsbesked från Skatteverket. Så det ligger lite i deras hand, säger rekonstruktören Christian Andersch.

Skatteverket är Stampens största fordringsägare. De 16 bolagen har runt en halv miljard kronor i skulder till Skatteverket. För att ackordsförhandlingar alls ska kunna begäras måste 40 procent av fordringsägarna ha godkänt ackordserbjudandet.

Det erbjudande som bolagen har lagt är att de ska betala 25 procent av sina skulder till de större fordringsägarna. Ett erbjudande som kommer stå fast.

– Det blir inget nytt anbud, utan det här är det ackordserbjudande som respektive bolag har skickat ut. Min bedömning är att i händelse av att rekonstruktionen misslyckas och bolaget förläggs i konkurs så kommer utdelningen bli lägre än 25 procent, så därför menar jag att anbudet är till fördel för fordringsägarna, säger Christian Andersch.

Tidigare har man bedömt att rekonstruktionen ska kunna vara klar i september. Det är inte längre troligt. Nu hoppas Christian Andersch i alla fall att ackordsförhandlingarna ska kunna vara klara i september.

– Men rent formellt ska de vinna laga kraft, vilket tar tre veckor. Då är ett alternativ att bolaget väntar med att ansöka om att rekonstruktionen upphör till efter att ackorden vunnit laga kraft. Vi måste också vänta in Skatteverkets besked, fram tills att de ger besked sitter vi snällt och väntar.

Christian Andersch har fortfarande goda förhoppningar om att bolaget inte ska behöva sättas i konkurs.

– Under en rekonstruktion finns självklart risken för konkurs, annars hade det inte funnits någon anledning för fordringsägarna att säga ja till ett ackord. Men min bedömning är att det finns goda förutsättningar för att den här rekonstruktionen ska lyckas.

Fakta. Rekonstruktion

Rekonstruktion är ett alternativ till konkurs för bolag som har finansiella problem, men som ändå bedöms ha en möjlighet att överleva på sikt. Ansökan om rekonstruktion lämnas till en domstol. Om den beviljas utses en rekonstruktör som leder rekonstruktionen.

Det är vanligt att en rekonstruktion innebär en så kallad ackordsuppgörelse, där fordringsägarna går med på att avstå en del av sina fordringar.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.