Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

”Stans själ ska man inte ändra på”

Det har varit tecknaren Jan Lööfs år i år med utställningar, böcker och Astrid Lindgren-pris. Och i dag, lagom till julafton, har han uppdaterat sin julhälsning där tomten flyger över Slussen.

”Välkommen till kulturens övärld”, står det på en skylt på väg till Jan Lööfs svenska hem en halvtimme utanför Stockholm.

Här lever han halva året – när detta publiceras sitter han i stället i sitt hus i Grekland – med sin fru Inka och deras fyra katter, i ett hem utbyggt för tecknarbehoven, med en loftvåning som hämtad från en av hans teckningar – fullsmockad av böcker, instrument och bilder.

Det har varit Jan Lööfs år i år. Astrid Lindgren-pris, del tre i samlingsserien ”Jan Lööfs serier”, utställning på Göteborgs konstmuseum – som förlängts med anledning av det stora publikintresset – och tillhörande bok. Nästa år fortsätter utställningen till Dunkers kulturhus i Helsingborg och så småningom kanske till Kulturhuset i Stockholm. Dessutom byggs Junibacken om till ett skrotland till hans ära. ”Allt är hennes fel”, säger han leende och syftar på Inka. ”Hon bestämde sig för att bli min manager.”

Han fnyser lite åt några konstiga förfrågningar (”De ringde från Grammisgalan och ville att jag skulle dela ut pris utklädd som i ”Tårtan”, men då sa jag nej”) men verkar samtidigt tillfreds med uppmärksamheten.

Jag är här av en anledning: vi ska återpublicera hans julhälsning från DN Kultur 1999, där jultomten landar på Slussen. En läsare hörde av sig under hösten och påminde redaktionen om teckningen, som ju är än mer aktuell i år. Jan Lööf har så uppdaterat den något, ändrat några figurer och ändrat flygplanets banderoll. Han är starkt engagerad i Slussenfrågan och ser konstruktionen som en del av stadens själ, något man ska akta sig för att ändra på.

Vi sitter uppe på loftet framför Jan Lööfs dator och klickar igenom mapp efter mapp och pratar om hans produktion. Han tar fram 3D-skisser över små hus och bilar som är med på utställningarna. Han visar bilder som säljs i numrerade exemplar i en seriebutik. En av dem, en bild hämtad ur ”Örnis bilar” som han gjort ihop med Carl Johan De Geer, finns i två versioner. Det är en teckning från en verkstad där man i den ena varianten skymtar två pinup-kalendrar, den andra är censurerad.

Han klickar fram mappen ”Kritik” och börjar självmant ta upp den kritik han fått för att bara ha skildrat manliga världar. ”Alla de kolleger som jag har sett upp till har varit kvinnor – Selma Lagerlöf, Astrid Lindgren, Tove Janson”, säger han och förklarar hur han dels inte tänkt på kön i någon större utsträckning, dels inte tycker att det råder någon brist på det kvinnliga perspektivet inom barnlitteraturen.

Tar han åt sig av kritiken, undrar jag, men får bara ett skratt tillbaka. Men så återkommer han till den lite senare. Det sitter som en tagg ändå?

Han tänker till en sekund. ­”Ibland kanske man inte är lika oberörd som man vill”, säger han med huvudet på sned.

Jan Lööf har inga egna barn – ”jag har levt som en student i hela mitt liv” – men verkar vara god vän med sig själv som liten. ”Jag ritar sånt som jag hade velat läsa då”, säger han och menar att det är en ren bonus att andra barn uppskattar honom. ”De kan lika gärna se något dåligt, det händer så mycket i huvudet på dem att de med fantasins hjälp kan få till något kul ändå.”

Det kanske stämmer. Och vi som inte längre är barn får vara glada över att det finns sådana som Jan Lööf, som kan ge fantasin en knuff i rätt riktning.

Gillar jazz

Jan Lööf är känd för serier som ”Felix” och ”Ville” samt böcker som ”Sagan om det röda äpplet”, ”Skrot-Nisse”, ”Öris bilar” och ”Matildas katter”.

Lööf är 72 år gammal och lyssnar gärna på jazz.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.