Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 21:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/star-wars-nya-namn-vacker-manga-fragor/

Kultur

Nya ”Star wars”-filmens namn väcker många frågor

Ur ”The force awakens”. Foto: Fimbolag Lucas film

Namnet på den nya, och i ordningen nionde, filmen i ”Star wars”-sagan är ”The rise of Skywalker”. Men titelns översättningar i olika länder förbryllar fansen.

Rätta artikel

Filmen är den tredje i den tredje trilogin som inleddes med JJ Abrams ”The force awakens” 2015. Den har premiär i december i år.

Med tanke på att Luke Skywalker dog i slutet av förra filmen, 2017 års ”The last jedi”, har många spekulationer startat kring den nya filmens titel. Inte minst efter hur den översätts i olika länder, och i Polen har titeln blivit ”Skywalker: Resurrection”, alltså ”återuppståndelse”. 

Det behöver dock inte nödvändigtvis vara Luke Skywalker som återuppstår. Även Darth Vader, fienden i den ursprungliga trilogin som dog i ”Jedins återkomst” 1983, är del av släkten, född Anakin Skywalker.

Läs även: Kultkaraktärerna tillbaka i nya ”Star wars”-trailern 

Leia Skywalker överlevde förvisso striderna i ”The last jedi”, men spelades av Carrie Fisher, som avled i december 2016.

Ett mindre troligt scenario är att den återupplivade Skywalker skulle kunna vara Shmi Skywalker, som spelades av Pernilla August i filmerna ”Det mörka hotet” och ”Klonerna anfaller”. Karaktären dog i fångenskap i den senare filmen.

Det har även förts fram hypotesen att huvudpersonen och den sista kvarvarande jedin, Rey, skulle vara del av Skywalkersläkten. Detta förnekades dock bestämt i ”The last jedi”.