Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Starka reaktioner för Thybergs film

Jenny Hutton i "Pleasure".
Jenny Hutton i "Pleasure".
Ninja Thybergs prisade kortfilm om porrvärlden får överlag positiva reaktioner i Cannes. Samtidigt väcker ämnesvalet häftiga reaktioner i vissa kretsar - efter prisutdelningen i Cannes blev hon mordhotad på Facebook.

Ninja Thyberg njuter av "Pleasure" tilldelats Canal+ Award i sektionen Kritikerveckan i Cannes. Den fiktiva kortfilmen där en porraktris (spelad av Jenny Hutton) tar chansen att sikta mot stjärnorna genom att utföra ett så kallat "double anal"-nummer har bland annat kallats för en "'Allt om Eva' i porrindustrin". Genom priset kommer filmen nu att visas i Canal+ över stora delar av Europa.

– Det känns fantastiskt att filmen får större spridning. Det borde också öka chanserna att få ihop pengar till den långfilm på samma tema som jag håller på med parallellt med studierna på filmskolan. Det är alltid svårt att finansiera filmer med denna typ av innehåll, särskilt tv-kanalerna är skeptiska, säger Ninja Thyberg som går första året på Stockholms dramatiska högskola.

Hennes mål med filmen är att få till stånd en diskussion om porrindustrin, hur den speglar och påverkar resten av samhället. När DN intervjuade henne för en månad sedan sa hon bland annat: "Jag hoppas att man ser "Pleasure" och sedan går in på youporn, granskar filmerna och rannsakar sina egna fördomar om de här människorna. Jag intresserar mig för människorna bakom stereotyperna, gruppdynamiken och de sociala spelreglerna. Eftersom porrindustrin arbetar hårt på att avhumanisera människorna så hade jag ett behov av att göra rollfigurerna till just människor som man kan förstå och sympatisera med."

När "Pleasure" hade världspremiär på Göteborgs filmfestival i vintras var det många som valde att lämna biosalongen medan andra suckade högljutt på ett demonstrativt sätt. I Cannes har reaktionerna varit mer positiva över lag.

– Cannes-publiken har skrattat mer och inte tolkat filmen på samma tunga sätt i Göteborg. I Cannes tycker många att filmen är modig och att den sticker ut.

Originalitet är något som värdesätts högre. Här har nog också fler i publiken läst om filmen i förväg, till skillnad från många som blev överrumplade i Göteborg där den var en del i ett större kortfilmspaket. Kanske finns det också en annan tolerans när en film har valts ut till världens mest prestigefyllda filmfestival, säger Ninja Thyberg.

Men för många är ämnet fortfarande tabu. Hon har tidigare fått hätska reaktioner i kommentarsfältet. Efter prisutdelningen har hon nu för första gången också blivit mordhotad.

– Jag är inte ett dugg skrämd, men jag kommer att polisanmäla eftersom det är ett mordhot. Tyvärr vet jag hur vanligt sådana här reaktioner är när man försöker problematisera denna typ av tabuämnen. Särskilt när en kvinna får plats i rampljuset så kommer sånt här som ett brev på posten, säger Ninja Thyberg som fick ta emot mordhotet via Facebook.

– Det är så uppenbart att mannen som hotat mig inte har sett filmen och totalt feltolkat det jag håller på med. Men reaktionerna här i Cannes visar ju att publiken tycker att det är viktigt att prata om ämnet och vill se en långfilm på samma tema, säger Ninja Thyberg.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.