Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 14:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/startordningen-for-melodifestivalen-klar/

Kultur

Startordningen för Melodifestivalen klar

Eric Saade, Marika Carlsson, Sarah Down Finer och Kodjo Akolor är programledare i Melodifestivalen 2019
Eric Saade, Marika Carlsson, Sarah Down Finer och Kodjo Akolor är programledare i Melodifestivalen 2019 Foto: Fredrik Sandberg/TT

Årets startfält i Melodifestivalen 2019 har nu fastställts. Totalt är det 28 bidrag som ställer upp i fyra deltävlingar: Göteborg, Malmö, Leksand och Lidköping.

Rätta artikel

Som vanligt är det en salig blandning av gamla rutinerade artister och yngre förmågor. I årets upplaga syns Jan Malmsjö, Arja Saijonmaa och Ann-Louise Hansson jämte Dollystyle, Lisa Ajax och vloggaren Vlad Reiser.

Nanos ”Chasing rivers” blir det första bidraget som publiken i Scandinavium och tv-sofforna får njuta av i årets Melodifestival. Det står klart sedan tävlingsproducenterna Christer Björkman och Karin Gunnarsson presenterat årets startordning.

Det är en energifylld och jättebra låt som kommer att få i gång festen, säger Christer Björkman.

Allra sist ut är John Lundvik och hans ”Too late for love”, som stänger den sista deltävlingen i Lidköping. Även Anna Bergendahl, Margaret och Jon Henrik Fjällgren får avsluta sina deltävlingar.

Genom åren har en rad vinnarbidrag startat just sist i ordningen, bland andra Benjamin Ingrossos ”Dance you off” förra året.

Enligt Christer Björkman är det låtarnas energiläge som avgör vilken plats de får. Första och sista låten får ofta vara fartfyllda bidrag för att fånga tittarnas intresse.

Men om en ballad är tillräckligt bra går den igenom hos publiken ändå och det har vi massor av exempel på. Popmusiken kan inte väcka inte känslor på samma sätt som en ballad, säger han.

Melodifestivalens första deltävling, på Scandinavium i Göteborg, går av stapeln den 2 februari, med efterföljande tävlingar varje kommande lördag. Finalen äger rum på Friends Arena i Solna den 9 mars.

Hanna Fahl: Startfältet är en mysig schlagerarkeologisk utgrävning