Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Statliga museer gratis igen

Den fria entrén på statliga museer är tillbaka. I sin första presskonferens som kulturminister meddelar Alice Bah Kuhnke som väntat att det blir gratis under våren 2015.

– Jag är mycket glad för att vi nu kan föreslå ett återinförande av fri entré vid våra statliga museer. Införandet av fri entré är ett av flertalet viktiga steg vi vill ta för att öppna dörrarna på vid gavel till allt det som är vårt gemensamma kulturarv, säger Alice Bah Kuhnke i ett pressmeddelande.

Bah Kuhnke och finansminister Magdalena Andersson presenterade reformen på fredagen och meddelar att den ska ta 80 miljoner kronor i den kommande budgetpropositionen. Andersson motiverar beslutet med att ”vi äger de statliga museerna tillsammans och att ”därför är det naturligt att de är gratis och öppna för alla”.

Beskedet var väntat. Regeringen Göran Persson införde fri entré på statliga museer 2005 och socialdemokrater från flera håll – bland andra partiledare Stefan Löfven i sin regeringsförklaring – har sagt att man haft för avsikt att återinföra det. Museernas besöksantal mer än dubblerades i många fall. De statliga muséerna ligger i första hand i Stockholm.

– Vi styr inte över de regionala museerna. Under mandatperioden ska vi se över vilka incitament vi kan ta fram för att sprida det här även till övriga delar av landet, säger Alice Bah Kuhnke.

Förslaget väntas belasta statsbudgeten med cirka 80 miljoner kronor per år. Det ska täcka fri entré till samlingarna på alla statliga museer men också till en del enskilda utställningar.

– Trots att vi har ansträngda statliga finanser är detta ändå en prioritering vi har gjort, säger finansminister Magdalena Andersson.

De som omfattas är Armémuseum, Etnografiska museet, Flygvapenmuseum, Hallwylska museet, Historiska museet, Kungl. myntkabinettet, Livrustkammaren, Marinmuseum, Medelhavsmuseet, Moderna museet, Nationalmuseum, Naturhistoriska riksmuseet, Sjöhistoriska museet, Skoklosters slott, Statens centrum för arkitektur och design, Världskulturmuseet och Östasiatiska museet.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.