Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-08 04:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/staty-av-christofer-columbus-nedriven-av-black-lives-matter-demonstranter/

Kultur

Staty av Christofer Columbus nedriven av Black lives matter-demonstranter

Christofer Columbus.
Christofer Columbus. Foto: Mary Evans Picture Library

Under en protestaktion i Virginia revs en staty föreställande den italienske upptäcktsresanden Christofer Columbus ned, eldades upp och kastades i en sjö. Det skriver The New York Post.

Uppskattningsvis 1.000 personer hade samlats i Byrd Park i Richmond, Virginia, för att kräva statyns nedtagning som ett led i protesterna mot rasism och polisvåld sedan George Floyds död.

En av demonstrationens ledare, Chelsea Higgs-Wise, förklarade skälet: ”Vi måste starta där allt började. Vi måste börja med människorna som fanns först i det här landet.”

Enligt ett eurocentriskt perspektiv var det Columbus som ”upptäckte” Amerika 1492, trots att urinvånare redan bebodde landet då han steg iland. ”Columbus står för folkmord” kunde man läsa på ett av demonstrationens plakat.

Den 2,5 meter höga statyn revs ner och släpades 200 meter innan den kastades i en sjö. Protestaktionen arrangerades sedan en domare beslutat att en staty föreställande konfederationens general Robert E Lee i Richmond inte skulle tas ner.

Läs även:

Stjärnan om slavhandlarstatyn: ”Borde stanna i floden”

Demonstrationerna fortsätter över Europa – statyer vandaliserades

Protester mot brittisk Cecil Rhodes-staty

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt