Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Stefan Krakowski: Vi måste höja blicken över blomsterhaven

Rosor vid Drottninggatan efter terrordådet den 7 april.
Rosor vid Drottninggatan efter terrordådet den 7 april. Foto: Lotta Härdelin

Stefan Krakowski svarar Johan Hilton.

I en krönika (DN 20/6) hävdar Johan Hilton att jag retat upp mig på kärleksmanifestationer i kölvattnet av terrordåd och anklagar mig för att föra ett ”halmgubberesonemang”.

I den intervju med mig i Aftonbladet TV den 16 juni, samma dag som min artikel publicerades, framhöll jag tvärtom att ”vi har alla ett behov av att samlas och söka tröst hos varandra, det är en naturlig mänsklig reaktion”.

Men kärleksmanifestationer får aldrig ersätta krav på effektiva förebyggande åtgärder och skärpt lagstiftning. Enligt Säpo lever vi just nu bland cirka 3 000 våldsbejakande islamister i Sverige.

Det finns någonting oroväckande passivt och resignerat över blomsterhaven och post it-lapparna med budskap som ”Kärleken ska besegra ondskan”.

Jag är rädd för en samhällsutveckling där allt fler kapitulerar inför tanken på det som man uppfattar som oundvikligt, en tyst acceptans av självmordsbombare och lastbilar som plöjer in i oskyldiga som en del av den nya vardagen.

Hilton skriver vidare:

”Lejonparten av oss som deltog gick nog snarare dit för att uttrycka vår solidaritet – och för att visa att terrorn inte gör oss rädda för varandra.”

Jag tror att han har rätt i det. Men vem vill man visa solidaritet? Offrens familjer? Jag tror att anhöriga till terroroffer och de som överlevt attentat i stället hade önskat en större säkerhet, att polisen haft en bättre kontroll över vilka som vistas i landet och att personer som inte längre har rätt att uppehålla sig i Sverige utvisas.

Jag har träffat en rad dömda terrorister och själv överlevt ett terrorattentat.

Det har gett mig en insikt i hur både terrorister tänker och även hur det känns när döden plötsligt kommer obehagligt nära en. Man tvingas tänka efter och när livet så småningom återgår till det normala infinner sig frågan om hur framtida katastrofer kan undvikas.

Jag tror att kärleksmanifestationer kan vara värdefulla på ett individplan, det känns skönt att gemensamt uttrycka sin sorg över det inträffade.

Men om vi vill slippa delta i kärleksbombningar i framtiden och försvara vårt öppna samhälle måste vi höja blicken över blomsterhaven.

Hittills har aldrig fanatiker besegrats med känslor.

Stefan Krakowski

Foto: Lotta Härdelin

Nedan: Johan Hilton svarar direkt på Stefan Krakowski

... men varför måste det ena utesluta det andra?

Om man varje gång ska behöva titta på Aftonbladet TV för att utröna vad en skribent på deras debattsida egentligen menar står det offentliga samtalet inför ett framtida logistiskt problem.

Jag tror inte att samhället står inför en eventuellt tankekapitulation bara för att människor samlas i kärleksmanifestationer. (Vad skulle i så fall alternativet för en vanlig medborgare som i en krissituation söker tröst i en gemenskap vara – en manifestation i rationell skepsis?) Jag tror heller inte att en sammankomst av det här slaget utesluter krav på fler förebyggande åtgärder på en strukturell nivå.

Tvärtom är nog de flesta av oss, makthavare som medborgare, överens om att kampen mot terrorismen både kan och ska föras på flera plan samtidigt: dels i form av ett solitt civilsamhälle – där manifestationer av den typ som förekom i kölvattnet av terrordådet på Drottninggatan de facto stärker det demokratiska immunförsvaret – dels i form av genomtänkta juridiska och polisiära åtgärder. Både och, inte det ena eller det andra.

Johan Hilton

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.