Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

”Straffet blir sannolikt flera år i fängelse”

Foto: Fredrik Funck

DN:s kriminalreporter Stefan Lisinski tror att Kulturprofilen med största sannolikhet kommer att dömas till flera års fängelse. Han tror ändå att en eventuell dom kommer att överklagas.

Vad innebär beslutet att han ska häktas?

– Det innebär att han med största sannolikhet kommer att fällas för våldtäkt och att straffet kommer att bli flera år i fängelse. Straffet är maximalt sex år, och åklagaren yrkar på tre år. I våldtäktsfall är det normala obligatorisk häktning eftersom minimistraffet för våldtäkt är två år.

Läs mer: Kulturprofilen häktas på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt

Kommer en eventuell dom att överklagas? 

– Ja, med största sannolikhet. Bevisen mot Kulturprofilen är förhållandevis starka, men i våldtäktsmål är bevisprövningarna ofta svåra, så även i det här fallet. Jag skulle tro att han överklagar själva häktningen också. Det avgör inte skuldfrågan utan det kan betyda att han inte blir häktad, men ändå fälld. 

Läs mer: Advokaten om Kulturprofilens reaktion på häktningen

Är häktningen överraskande?

– Många blir överraskade, men egentligen följer det regelverket som finns om obligatorisk häktning vid våldtäkt. Jag har ju sett att många trodde att han skulle gå fri, det trodde kanske inte jag. Jag var ändå lite överraskad över att han blir häktad eftersom det var länge sen det här inträffade. Han är med sannolika skäl misstänkt för ett fall av våldtäkt, det är åtalspunkt ett det gäller och där anser jag att det fanns starkast bevis, i och med att den målsägande kvinnan har pratat om det som skedde med en psykoterapeut. Det framstår också som den grövsta av de två åtalspunkterna.

Stefan Lisinski: Det finns flera starka bevis mot Kulturprofilen 

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.