Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Vittnenas uppgifter kan bli avgörande

Kulturprofilen åtalad - nu väntar rättegång.
Kulturprofilen åtalad - nu väntar rättegång. Foto: KERSTIN CARLSSON / DN / TT

Åtalet mot Kulturprofilen ser ut som många andra våldtäktsåtal. Ord står mot ord. Då blir det viktigt för domstolen att avgöra hur starkt stöd kvinnans berättelse får av vittnen i hennes närhet.

Just i mål som handlar om sexualbrott är det vanligt att anmälningarna kommer in långt efter att det påstådda brottet har ägt rum. Åtalen mot Kulturprofilen gäller händelser för mer än sex år sedan. Det gör det svårare för åklagaren att bevisa vad som har hänt, men det behöver inte vara omöjligt.

I förra veckan friades Martin Timell från en våldtäkt som skulle ha ägt rum för nästan tio år sedan. Den utsatta kvinnan ansågs trovärdig, men det räckte alltså inte för en fällande dom. Där handlade det om vad som hände i en badtunna med många personer i. Vittnena kunde inte se exakt vad som hände under vattnet, men de såg kvinnans reaktioner. Stödet för kvinnans berättelse försvagades av att flera av vittnena var kraftigt påverkade av alkohol.

En del vittnen hade också ändrat sina historier. Det är i sig inte konstigt, eftersom det gått lång tid. Men det var svårt för domstolen att avgöra vad vittnena sett och hört just då och vad de fått höra senare. 

Läs mer: Kulturprofilens advokat: ”Svårt att stå upprätt när en lavin kommer” 

Kulturprofilen åtalas för två våldtäkter varav den ena har klara våldsinslag. Den andra handlar om att kulturprofilen ska ha utnyttjat kvinnan när hon sov. Även här finns två olika versioner, kvinnans mot Kulturprofilens. Som vanligt i sexualbrottsmål verkar inget vittne ha varit med när våldtäkterna ska ha skett. 

Även här blir det avgörande vad vittnena kan berätta och hur starkt stöd de kan ge åt kvinnans berättelse. Det handlar om människor som har träffat kvinnan strax efter händelsen. Särskilt viktigt är att kvinnan uppsökte en terapeut två veckor efter händelsen. Terapeuten har dokumenterat vad kvinnan berättade i sin journal.

Om kvinnan har lämnat en tydlig berättelse för vittnena och de kan återge det på ett övertygande sätt så ökar möjligheterna för en fällande dom. Kulturprofilens advokat Björn Hurtig kommer förmodligen att skärskåda om deras berättelser har ändrats under årens lopp och om historien kan ha påverkats på olika sätt.

Läs mer: Kulturprofilen åtalas misstänkt för våldtäkt 

Det är så här många våldtäktsåtal ser ut. Ofta saknas teknisk bevisning spår eller fysiska skador på offret. Ibland, men bara ibland, kan domstolen ändå övertygas och fälla den åtalade för våldtäkt.

Björn Wiman: Åtalet är en upprättelse för kvinnorna 

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.