Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-15 10:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/stefan-lofven-tror-inte-pa-att-riva-statyer/

Konst

Stefan Löfven: Tror inte på att riva statyer

Stefan Löfven.
Stefan Löfven. Foto: Magnus Hallgren

Debatten om att ta bort historiska statyer har nått Sverige – men statsminister Stefan Löfven är kritisk.

TT Text

Statyer av tidigare slavägare har välts runt om i världen i svallvågorna av demonstrationerna som följt efter amerikanen George Floyds död. I Sverige har en staty av köpmannen Louis De Geer i Norrköping kritiserats, eftersom han idkade svensk slavhandel i Västafrika via företaget Afrikanska kompaniet.

Även statyer av vetenskapsmannen Carl von Linné kritiseras och en namninsamling för att de ska rivas har fått fler än 1 600 underskrifter. Anledningen enligt namnlistan är att Linnés forskning ”bidrog till att vita européer fick för sig att de var den överlägsna rasen och som användes som grund och förklaring till att avhumanisera svarta och bruna, kolonisera, plundra”.

Men i en intervju med Expressen avfärdar statsminister Stefan Löfven kraven om att riva historiska statyer.

– Nej, jag tror inte på det som något generellt recept. Vi har en historik. Ska man vart hundrade år börja tänka på vilka statyer eller andra monument som ska rivas för att vi nu ser det här i ett annat ljus? Jag tycker man kan ha uppfattningar om olika personer, men att vi skulle börja se över vilka statyer vi ska ha kvar, nej, jag tror inte på det, säger han till tidningen.

Läs mer: Stockholms stad får krav på att ta bort statyer

Protester mot staty av svensk slavhandlare

Ämnen i artikeln

Konst

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt