Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Stellan Skarsgård om Weinstein: Karln är krossad

Foto: Richard Shotwell/AP och Johan Nilsson

Skådespelaren Stellan Skarsgård menar att problemet med sexuella trakasserier är mycket större än Harvey Weinsteins övergrepp. Och bara en del av övergreppen som sker har med sex att göra, skriver han i ett sms till SVT Kulturnyheterna.

Tidigare har tystnaden från tidigare manliga kollegor till Harvey Weinstein uppmärksammats. När Guardian hörde av sig till 26 framstående manliga skådespelare som medverkat i Weinsteinfilmer för en kommentar svarade först inte en enda.

Läs mer: Detta har hänt i fallet Harvey Weinstein och övergreppsanklagelserna

Men en som går emot tystnadskulturen är skådespelaren Stellan Skarsgård. Han hade en roll i filmen ”Good Will Hunting” från 1997, som producerades av Hollywoodmogulen. Stellan Skarsgård menar att problemet med övergrepp dels är större än en enskild individs beteende, dels rymmer fler dimensioner än sex:

– Karln är krossad och det är meningslöst att sparka mer på honom. Det får bara folk att tro att det handlar om ett enstaka rötägg när det är ett problem som finns varhelst det finns makt och maktlöshet och massor av kvinnor och män är dagligen utsatta för övergrepp. Och bara en del av dem har med sex att göra, skriver Stellan Skarsgård i ett sms till SVT Kulturnyheterna.

Läs mer: Nicholas Wennö: Stormen kring Harvey Weinstein kan vara slutet för tystnadskulturen kring övergrepp

Läs mer: Lindsay Lohan tar Harvey Weinstein i försvar – och kritiserar hustruns beslut om skilsmässa

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.