Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-27 07:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/stims-vd-har-identifierat-flera-fall-av-misstankt-manipulerade-streams/

Kultur

Stims vd om misstänkta strömningar: ”Finns flera svenska fall”

Karsten Dyhrberg Nielsen.
Karsten Dyhrberg Nielsen. Foto: Fredrik Hjerling

Upphovsrättsorganisationen Stim har upptäckt flera misstänka fall av manipulerade strömningssiffror. 

På några strömningstjänster kan fler än fem procent av samtliga strömningar vara inkorrekta, uppger vd Karsten Dyhrberg Nielsen.

– Analyserna indikerar att det med största sannolikhet finns flera svenska fall, skriver han till DN.

I fredags kom beskedet att Sveriges Radio slutar sända programmet ”Digilistan” på obestämd tid. Detta efter uppgifter om fusk som framkommit i samband med DN:s granskning av manipulerade lyssningssiffror på Spotify.

I ett uttalande uppger nu upphovsrättsorganisationen Stims vd Karsten Dyhrberg Nielsen att organisationen Ice, som man samarbetar med för att licensiera musik, har ”identifierat flera fall av misstänkt manipulerade streams samt icke-musikaliska verk”. 

Karsten Dyhrberg Nielsen berättar för DN att flera av dessa fall rör svenska musiker.

– Analyserna indikerar att det med största sannolikhet finns flera svenska fall, skriver Karsten Dyhrberg Nielsen i mejlsvar. 

Flera tjänster erbjuder öppet på nätet försäljning av strömningar.
Flera tjänster erbjuder öppet på nätet försäljning av strömningar. Foto: Fredrik Funck

Problemet med manipulerade strömningar har fått Stim att initiera en dialog med strömningstjänster som Spotify, Google Play och Youtube ”för att säkerställa att dessa aktörer tar sitt ansvar”. 

– Våra kontrakt med dem är tydliga i att de har ansvaret för att rapportera korrekt till oss och hindra manipulation av den data som vi baserar vår fakturering på. Vi behöver förstå hur de jobbar med frågan och hur vi får till bättre processer för utväxling av data, skriver Karsten Dyhrberg Nielsen till DN.

Han säger sig ha förtroende för att Spotify tar problemet på största allvar, men att frågan fortfarande är viktig att diskutera.

– Vi kommer fortsätta trycka på dem och de övriga tjänsterna för att få dem att jobba proaktivt med frågan.

Exakt hur stor andel av alla strömningar på marknaden som är manipulerade har inte fastställts, men en siffra som återrapporterats – av bland annat Dagens industri och amerikanska musiktidningen Rolling Stone – är att så mycket som tre till fyra procent av strömningarna på något sätt kan vara manipulerade. Det skulle innebära att miljardtals kronor utbetalas på felaktiga grunder. 

På frågan om hur omfattande han tror att problemet är svarar Karsten Dyhrberg Nielsen så här: 

– Vi har exempel från några av de mindre tjänsterna, tyvärr kan vi inte uppge vilka, som tyder på att problemet rör mer än fem procent av dessa tjänsters samtliga rapporterade streams. Men vi har inte tillräcklig information för att kunna extrapolera dessa siffror till hela marknaden, säger Karsten Dyhrberg Nielsen och tillägger: 

– Man måste också vara uppmärksam på att vi ju baserar våra analyser på data som redan har varit igenom musiktjänsternas egna kontroller, så det bakomliggande problemet kan se annorlunda ut. Men oavsett om vi pratar procent eller några promille, så är det ett problem.

Frågan om manipulation har diskuterats intensivt i musikbranschen under de senaste veckorna och i förra veckan berättade artisten Mange Schmidt i DN om hur han köpt hundra tusen strömningar på en av sina låtar på Spotify. Låten har sedan dess plockats bort från plattformen.

Sveriges Radio har uppgett att det inte finns planer på att permanent lägga ned ”Digilistan”, men möjligen kommer formen att ändras. På tisdagen hölls ett möte mellan företrädare för radion och Ifpi, branschorganisationen som levererar underlaget och ansvarar för den officiella svenska topplistan.

Anna-Karin Larsson, områdeschef för musik på SR, säger till DN att hon är nöjd med mötet. Hon uppger att man har fått ta del av information kring hur pass säkert listans underlag är.

– Det är information som gör att jag känner mig trygg med och kan lita på den svenska topplistan, säger Anna-Karin Larsson.

Mötet handlade mycket om publikens sätt att konsumera musik i dag

Hon menar att topplistorna nuförtiden ger signaler på att musikkonsumtionen kommit att förändras. Många unga människors lyssnarvanor, där en och samma låt ibland kan repeteras om och om, kan få betydande följdverkningar för hur topplistorna ser ut, och förändras, menar Anna-Karin Larsson. 

– Mötet handlade mycket om publikens sätt att konsumera musik i dag och hur det påverkar det vi bygger ”Digilistan” på.

Ifpis vd Ludvig Werner har i en tidigare DN-intervju sagt att organisationen framöver kan komma att överväga huruvida topplistorna konstrueras på ett annat sätt, för att på så sätt minska effekten av eventuell manipulation. 

Enligt Anna-Karin Larsson var dessa potentiella förändringar uppe för diskussion på tisdagens möte.

– Kanske ska man framöver titta på fler parametrar än unika streams. En sådan parameter skulle kunna vara unika människors lyssning, så att man minskar betydelsen av att en användare lyssnar på samma låt 50 gånger på en dag, säger Anna-Karin Larsson.

För SR handlar det, menar Larsson, i slutändan om att man ska kunna stå för det underlag som ligger till grund för att listan stämmer, menar hon. Enligt Anna-Karin Larsson fortsätter diskussionerna nu internt och på onsdagen väntas beslut tas om veckans avsnitt av ”Digilistan” ska sändas.

Läs mer

Mange Schmidt berättar: Så köpte jag 100.000 strömningar på Spotify

Köpta strömningar ett hot mot musikbranschen

Fejkartistens låtar borta från Spotify efter DN:s granskning