Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

”Stjärnklart”-böckerna blir tv-serie på SVT

Lars Wilderäng.
Lars Wilderäng. Foto: Ulrica Wilderäng

I sommar släpps ”Stjärndamm”, den tredje och avslutande delen i Lars Wilderängs dystopiska bokserie om ett strömlöst Sverige, lamslaget efter ett högteknologiskt angrepp. Men redan nu står det klart att seriens första bok ”Stjärnklart” så småningom blir tv-serie på SVT.

Vad är det tänkt att bli för en serie?

– Tänk dig ”Jordskott” möter ”Bron” möter ”Walking dead”. Produktionsbolaget Bob film, som köpt rättigheterna till boken, utvecklar just nu serien tillsammans med SVT. Det är inte direkt någon lågbudgetsatsning, det finns pengar och redan ett internationellt intresse. Om det blir lyckat så finns det två böcker till... men det är förstås för tidigt att säga något om än, säger Lars Wilderäng.

Kommer du att skriva manus också?

– Nej, det där har jag överlämnat till proffsen. Men jag har varit med som bollplank och löst upp några knutar. Under arbetet har jag insett att det finns flera saker i boken som kan förbättras. Så tv-serien blir lite av en överraskning även för dem som har läst boken. Jag kan inte avslöja mer än så.

Vilken är den största utmaningen med att översätta boken till tv?

– Fördelen med att skriva bok är att man har oändlig budget, haha. Jag överbefolkar gärna mina manus med många karaktärer och perspektiv. Så vi har behövt banta ner manus och stryka flera bihandlingar och skära ner på figurer. Det här är bara roligt, man får fokusera på kärnan helt enkelt. 

Har du redan nu någon drömskådespelare i åtanke?

– Jag ser inte själv på tv så jag har ingen koll på svenska skådespelare. Men skurken i ”Stjärnklart” är definitivt inspirerad av Joel Kinnaman i "The Killing", rent utseendemässigt. Det är faktiskt exakt så han ser ut i mitt huvud. 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.