Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 03:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/stjartar-stjartar-och-ater-stjartar-i-kontroversiell-film/

Kultur

Stjärtar, stjärtar, och åter stjärtar i kontroversiell film

Marie Bernard, Meleeinda Elasfour, Abdellatif Kechiche och Shain Boumedine Foto: David Fisher/REX

Cannes. Både en av skådespelarna och flera besökare lämnade visningen när den kontroversiella regissören Abdellatif Kechiches nya film premiärvisades. Den består mest av bilder på unga kvinnors bakdelar.

Stjärtar, stjärtar, och åter stjärtar. Tillhöriga kvinnor. Studerade på badstrand och disco. I närmare tre och en halv timme. Närmare en kvart av ingående skildrad cunnilingus på discots toalett.

Om tunisisk-franska regissören Abdellatif Kechiche med sin ”Mektoub, my love: Intermezzo” var ute efter att provocera, så... mission accomplished. ”Ett praktiskt taget outhärdligt drägelmaraton” är en representativ formulering ur högen av okvädningsord som begravt filmen.

Kechiche vann 2103 Guldpalmen för sin ”Blå är den varmaste färgen”. Också den var lång, och fick både uppmärksamhet och kritik för ingående skildringar av sex mellan två kvinnor. I efterhand klagade huvudrollsinnehavarna på regissörens behandling.

Han tycks ha hamnat i en liknande situation igen. Enligt nyhetssajten RTL Today lämnade en av de kvinnliga huvudrollsinnehavarna gårdagens visning i förväg. Många besökare gjorde likadant. Efter föreställningen grep Kechiche mikrofonen – och bad om ursäkt: ”Jag ber om ursäkt för att ha hållit er kvar (på nattklubben) och nu måste jag gå.” Därpå lämnade han hastigt visningen.

Trots att filmen är så lång består den i princip bara av några långa scener från en strand och ett disko. Mycket tid ägnas åt att fotografera de unga kvinnornas bakar. Om man filmar badande på en badstrand, undviker man vanligen till exempel att filma en kvinna bakifrån när hon står böjd och letar i picknickkorgen – Kechice är, låt oss säga, inte vanlig.

På diskot fortsätter rump-racet.

På fredagens presskonferens talade Kechiche medan skådespelarna såg ut som om de var hos tandläkaren. I höstas anmälde en skådespelerska Kechiche för sexövergrepp. Kechiche fick frågan om festivalen undersökt anklagelsen, och varför han bett om ursäkt efter filmen.

– Din fråga är opassande och felplacerad, sa Kechiche. Detta är en festival, här firar vi filmen. Jag vet inte någonting om någon utredning. Och min kultur har lärt mig att be om ursäkt för att jag tar upp folks tid.

Filmen heter ju ”Intermezzo”, säger Kechciche, apropå kritik för brist på innehåll:

– Den är filmskapande på mycket fri hand.