Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-12 17:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/stockholm-far-musikscen-under-sergel-torgs-fontan/

Kultur

Stockholm får musikscen under Sergels torgs fontän

Magnus Palmquist Lunay är ansvarig för Kulturhusets nya musiksatsning.
Magnus Palmquist Lunay är ansvarig för Kulturhusets nya musiksatsning. Foto: Matilda Rahm

Kulturhuset Stadsteatern inleder 2019 med en stor satsning på livemusik runt om i Stockholm. Besökarna kommer bland mycket annat få se svensk hiphop, internationella artister samt improvisationsuppträdanden. 

Mohamed Yussuf
Rätta artikel

Vid årsskiftet flyttar Kulturhuset Stadsteatern ut ur sina lokaler i centrala Stockholm, till följd av en omfattande renovering. I samband med detta inleder institutionen en bred satsning på livemusik på flera platser runt om i huvudstaden. 

– Tanken är att vi framöver ska lägga allt större tyngdvikt på musik och liveframträdanden, säger Magnus Palmquist Lunay, konstnärlig ledare för musiken på Kulturhuset. Vår ambition är att positionera oss som en av de mest intressanta musikscenerna just nu. 

En av satsningens stora höjdpunkter är improvisationsscenen ”The fountain”, som just nu byggs i en lokal under Sergelfontänen, mitt på Sergels torg.

– Vi inspirerades av klubbar i New York och London, och bestämde oss för att skapa en sorts jamklubb där ett husband improviserar fram ett framträdande tillsammans med en särskilt inbjuden gäst. Det är en genrelös satsning med fokus på ”beatmusik”: jazz, r&b, hiphop, funk, progressiv soul, elektronisk musik… Det viktigaste är att uppträdandet uppstår i stunden. 

En annan av institutionens musiksatsningar sker i samarbete med Nalen, där Kulturhuset Stadsteatern ska etablera två nya scener.

– Vi satsar stort på svensk hiphop på Nalens nya klubbscen. Bland andra Mack Beats, Jëlly och Ivory kommer att uppträda. Dessutom gör Sjukstugan en exklusiv comeback-konsert den 7 februari. Det blir extra intressant eftersom det varit tyst kring dem senaste åren, säger han och fortsätter:

– Sedan har vi projektet ”Globalt” på Nalens stora scen. Vi ville skapa en internationell scen för artister man sällan får se i Sverige, exempelvis Bebel Gilberto från Brasilien och Bassekou Kouyate från Mali. Det här är starka akter med en stor publik, så det kommer att bli högkvalitativ musik från hela världen. 

Därutöver startar Kulturhuset Stadsteatern även en proggscen på Årsta Folkets hus. Satsningen blir en hyllning till musikgenren som var som störst under 70-talet. 

– Den salen är så ball så det kändes givet att göra proggkonserter där. I dag fungerar ju hiphopen som en ocensurerad och ogenerad musikform som berättar om vår samtid och vårt samhällsklimat – och proggen gjorde samma sak på sin tid. Därför känns det spännande att göra en hyllning till genren genom att presentera svenska proggband som Träden och Nynningen. 

Läs mer: Hit flyttar kulturen när Kulturhuset i Stockholm renoveras