Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Stockholms kultur får 15 nya miljoner

Det fria kulturlivet i Stockholm får nästa år 15 miljoner kronor mer än i år. Det är en höjning som få kommuner i Sverige kan konkurrera med.

Medan staten nästa år ökar kulturbudgeten med blygsamma 0,1 procent späder Stockholms stad på med nästan hela 15,5 procent mer till det fria kulturlivet. Det kommer att framgå när den borgerliga alliansen i morgon, onsdag, lägger fram nästa års budget.

Dessutom kan DN redan i dag berätta att Tensta konsthall i fortsättningen blir stadens ansvar helt och hållet.

I reda pengar betyder höjningen till kultursektorn 15 miljoner kronor och totalt bidrar staden med 116 miljoner 2012.

– Det är väldigt roligt att kunna räkna upp summan till kulturen i Stockholm, som vi vill ska bli en världsstad och där sådant som avantgardekultur ska ha en självklar plats, säger kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP).

Hon passar på att framhålla att när hon startade som kulturborgarråd 2006 erhöll fria teatrar, dansscener, konstscener och så vidare bara 76 miljoner kronor per år.

En så stor engångshöjning som den aviserade är sällsynt. Äter finans­borgarrådet Sten Nordin ur Madeleine Sjöstedts hand nu?

– Nej (haha), så går det inte till. Man förhandlar i Stadshuset och gör en prioritering för vilka politikområden som känns angelägna att utveckla och som kan ge ökad tillväxt, säger Madeleine Sjöstedt.

Blir det alltså 15 procent mer kultur till stockholmarna?

– Det får vi se. Men visst blir det mer, kulturen kommer att förstärkas när vi börjar inför det nya kulturstödssystemet nästa år. Allt det här är viktigt i en stad med Stockholms ambitioner.

Samrådsförfarandet för det nya kulturstödet, som ska införas i två etapper, gick ut den 3 oktober.

Nu ska de 20 inkomna svaren gås igenom av kulturförvaltningen och sedan ska ett förslag beredas till kulturnämnden, som ska klubba ärendet den 8 november.

Vilka politikområden som fått stryka på foten och ge plats åt kulturen blir synligt först när Stockholmsbudgeten i sin helhet läggs fram på onsdagen.

Stockholms stad tar över Tensta konsthall nästa år.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.