Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Stockholms kulturliv öppnar igen

Dramaten, en av flera scener i Stockholm som öppnar igen.
Dramaten, en av flera scener i Stockholm som öppnar igen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Stockholms kulturliv återgick snabbt till det normala på lördagen efter fredagens inställda föreställningar: ”Våldet får aldrig segra över kärleken och solidariteten”, säger Stefan Forsberg, chef för Konserthuset.

– I dag framför vi vårt program som vanligt och passar på att göra en manifestation i samband med Albert Schnelzers nya orkesterverk ”Bulletproof” som just handlar frågor som terror och våld, säger Stefan Forsberg, vd för Konserthuset i Stockholm.

– Det är ett verk som handlar om att vi måste skydda våra familjer men heller aldrig ge upp kampen för en ljusare framtid där vi tar ansvar för varandra, säger Forsberg.

Konserthuset var en av flera kulturinstitutioner i Stockholms city dit panikslagna och chockade människor sökte sig i spåren av fredagens terrorattack på Drottninggatan några stenkast därifrån. Den pågående tonsättarweekenden med kompositören Albert Schnelzer fick ställas in tillfälligt på fredagen.

– Det var ett enkelt beslut att stänga programverksamheten i går. Vi har en krisplan och följer de rekommendationer vi får. I stället ägnade vi kvällen åt att hjälpa människor som sökte sig till oss, säger Stefan Forsberg.

Även SF Bio valde att stänga ner verksamheten i hela Stockholm efter polisens säkerhetsrekommendationer. Enda undantaget var biografen Skandia på Drottninggatan där det pågick en biovisning för barn när lastbilen skapade förödelse utanför. Barnen hölls kvar i säkerhet av personalen tills läget lugnade ner sig och de kunde bli hämtade av föräldrar många timmar senare. Under lördagen öppnade SF Bio alla sina biografer som vanligt.

Också Dramaten har återupptagit verksamheten. I dag ges totalt 8 föreställningar samt en guidad visning.

– Vi spelar som planerat fast med förhöjt säkerhetsläge, säger Mimmi Fristorp, presschef på Dramaten i Stockholm.

Vid 13-föreställningen av ”Figaros bröllop” var salongen nästan full. Detsamma gällde för föreställningen ”Det blåser på månen” på Elverket.

– Det är mycket positivt att publiken kommer. Men vi har full förståelse för om folk som köpt biljetter till helgens föreställningar och är oroliga. I så fall är det bara att höra av sig till vår biljettkassa så löser vi det, säger Mimmi Fristorp.

Kungliga Operan ställde in fredagens framförande ”Drömmen om Svansjön” men på lördagseftermiddagen öppnade operahuset på lördagen med samma dansverk. Operachefen Birgitta Svendén talade inför publiken och tillägnade föreställningen offren för terrordådet.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.