Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-01 11:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/stoppade-boken-hjartslagen-ges-ut-pa-nytt-forlag/

Böcker

Stoppade boken ”Hjärtslagen” ges ut på nytt förlag

Evelina Varas
Evelina Varas Foto: Tal Zeev

Evelina Varas diktbok ”Hjärtslagen” marknadsfördes som en självbiografisk historia som anklagar en känd författare för misshandel. Men innan den hann bli utgiven stoppades boken av förlaget It-lit. Nu har boken omarbetats och kommer att ges ut på nytt förlag.

Det är Orakel förlag som kommer att ge ut boken med det nya namnet ”Hjärtslag”. Boken ges ut den 1 juni. 

I ett pressmeddelande poängteras att den nya boken är en rejäl omarbetning av den tidigare versionen som skulle ha getts ut på It-lit förlag

– Boken har omarbetats så mycket som var nödvändigt. Vi har rådgjort med en jurist. Omarbetningen har skett i samråd med författaren, säger förlagschefen Tal Berenstein.

Enligt Evelina Varas var det fram till nyligen omöjligt att ge ut boken alls, med tanke på kontroversen kring lanseringen. Varför gör ni en annan bedömning?

– Vi bedömer att boken har ett starkt litterärt värde i sig själv och förtjänar att läsas som ett eget verk, utan några spekulationer kring eventuella händelser som kan ha inspirerat poeten.

Evelina Varas uppger att hon inte vill kommentera innehållet före utgivning. I ett sms till DN skriver hon:

– Omarbetningen har gjorts med hänsyn till att den konstnärliga visionen för boken skulle förbli intakt, men alla potentiellt känsliga uppgifter är raderade. I övrigt vill jag inte kommentera innehållet före utgivning med hänsyn till att verket bör få tala för sig självt.

Det var den 25 maj som boken ”Hjärtslagen” skulle ha getts ut på It-lit förlag. Men på grund av nya uppgifter om bland annat en pågående polisutredning, och hot riktade mot förlaget, valde förlaget att stoppa boken.