Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-10 05:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/storfilmsregissoren-alan-parker-dod/

Film

Storfilmsregissören Alan Parker död

Alan Parker.
Alan Parker. Foto: Richard Kendal/BAFTA

Den brittiske filmregissören Alan Parker är död. Han gick bort på fredagen efter en längre tids sjukdom, rapporterar 

BBC.

TT Text

Under sin långa karriär gjorde han storfilmer som ”Midnight express”, ”The Commitments” och ”Mississippi brinner”.

Alan Parker gick bort på fredagen efter en längre tids sjukdom, rapporterar BBC. Han blev 76 år.

Den världsberömde regissören föddes i London 1944 och inledde arbetslivet i reklambranschen där han snart kom att regissera reklamfilm.

Han slog igenom i mitten av 1970-talet då han först regisserade gangstermusikalen ”Bugsy Malone” – där samtliga roller gjordes av barn.

Det riktigt breda genombrottet kom 1978 med ”Midnight express” – för den nominerades han till en Oscar i kategorin bästa regi.

Genom åren kom han sedan att göra storfilmer som ”Mississippi brinner” (1988) med stjärnor som Gene Hackman, Willem Dafoe och Frances McDormand i rollerna. Även för den filmen nominerades han till en Oscar för bästa regi.

Parker nådde också stora framgångar med det irländska soulmusikdramat ”The Commitments” (1991) och musikalen ”Evita” (1996) med Madonna i huvudrollen som den argentinska presidenthustrun Eva Perón.

Hans sista långfilm, ”The life of David Gale”, kom 2003.

Ämnen i artikeln

Film

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt