Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 12:34 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/stormvarning-tvingar-way-out-west-skjuta-upp-oppnandet-av-festivalen/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Stormvarning tvingar Way out west skjuta upp öppnandet av festivalen

Bild från när stormvindar drog in över Göteborg i juni
Bild från när stormvindar drog in över Göteborg i juni Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Stormvindar väntas över Göteborg i dag, samtidigt som tiotusentals människor samlas för festivalen Way out west. Festivalledningen agerar nu för att höja säkerheten. Det innebär att festivalens öppningstid skjuts fram och att vissa artister inte får uppträda.

SMHI har utfärdat en varning för mycket hårda vindar på västkusten som i byarna kan uppnå stormstyrka på över 25 meter per sekund. Vädervarningen nedgraderades på fredagen, från en klass 2- till en klass 1-varning, men vindarna väntas blåsa som hårdast i höjd med Göteborg och norrut.

Läs även: Nu drar stormen in över Västkusten – 24 sekundmeter 

Musikfestivalen Way out west inleddes i Göteborg på torsdagen och festivalledningen har samlats löpande för att samordna säkerhetsarbetet. På fredagens förmiddag uppger festivalens pressansvariga Joakim Skoglund för DN att man skjuter öppningen av festivalområdet, från klockan 12 till klockan 14.

– Vi skjuter upp insläppet för att ta det säkra före det osäkra. Det innebär i praktiken att tre programpunkter utgår, säger Joakim Skoglund.

Programpunkterna som utgår är Jonathan Johansson och ViVii, Hardcore Cutie och Courtney Marie Andrews. 

– Enligt samtliga prognoser har vi ett slags peak på vindarna fram till klockan 13. Säkerheten är alltid högsta prioritet för oss och därför tar vi det säkra före det osäkra att hellre skjuta upp insläppet.

Vad ser ni för säkerhetsrisker?

– Vi vill inte ha in allmänheten innan vi är helt säkra på att allting är vädersäkrat. Vi får se om prognosen stämmer och att peaken är här och nu, och fram till klockan 13.

Festivalledningen arbetade under torsdagen med att informera om rådande säkerhetsrutiner och vad exempelvis utställare i Slottsskogen, där festivalen anordnas, kan göra för att undvika kringflygande föremål. Det handlar bland annat om att stärka upp konstruktioner som vinden kan få tag i. 

– Vi har haft löpande möten hela tiden, följt väderprognosen timme för timme och jobbar proaktivt på alla sätt vi kan. Man plockar bort lösa föremål, man stabiliserar där det behövs, man gör helt enkelt en utvärdering av hela festivalområdet.

På fredagen spelar artister som Kendrick Lamar, Lily Allen och M.I.A och Fever Ray på Way out west.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.