Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-28 13:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/storslam-for-dns-roger-turesson-i-arets-bild/

Kultur

Storslam för Dagens Nyheter i Årets bild

Roger Turesson tillsammans med fotografkollegorna på Dagens Nyheter via länk på datorn.
Roger Turesson tillsammans med fotografkollegorna på Dagens Nyheter via länk på datorn. Foto: Magnus Hallgren

DN:s fotografer tog hem hela 13 priser i fototävlingen Årets bild när vinnarna presenterades på lördagen. Roger Turessons bild på Greta Thunberg utsågs till Årets bild. Han tilldelades både första och andra pris i kategorin Årets nyhetsbild, samt titeln Årets fotograf – bland annat.

DN Text

DN-fotograferna Roger Turesson, Paul Hansen, Anette Nantell, Lotta Härdelin, Jonas Lindkvist och Vanni Jung Ståhle fick alla priser i årets upplaga av tävlingen Årets bild. 

På grund av förbudet mot samlingar blev det en webbsänd prisutdelning i år, med en förinspelad video som lades ut på förmiddagen. 

Roger Turesson var den som fick pris i flest klasser och tog hem titeln Årets fotograf.

Gratulerar till utmärkelserna! Du var överallt?

– Ja, det var väldigt bra spridning, det är fantastiskt. Jag följde sändningen i min Ipad och så dog den just när de skulle meddela vem som blev Årets fotograf. Vi var några som samtidigt följde det tillsammans på Hangouts och så började de hoppa och skrika, men jag förstod inte varför, det var lite förvirrande.

Du fick din första Årets bild 1983 för en bild på Carola. Det är 37 år sedan.

– Ja, man blir lite mörkrädd när man ser det i det perspektivet…

Hur var det att få priset i år?

– Det är hur stort som helst, det är otroligt kul, framför allt en bekräftelse på ett bra jobb, men också, tycker jag som jobbat mycket i branschen och varit runt på många tidningar, en bekräftelse på att DN satsar på bildjournalistiken som en del av DN:s kvalitetsjournalistik. Det ger utdelning, det är inte bara jag som vunnit priser i dag, och även tidigare år, Paul (Hansen) och Jonas (Lindkvist) och Anette (Nantell), har fått fina priser och Vanni (Jung Sthåhle) som är Årets rookie. Paul var Årets fotograf förra året.  

Vad är hemligheten utöver resurserna?

– De reportrar som jag arbetar med, till exempel Alexandra Urisman Otto som följt Greta Thunberg, och Torbjörn Petersson, som var med mig i Nordkorea, och Malin Wernström som var med i Linköping efter explosionen där som jag fick priset för. Det är teamwork, de har lika stor del i priset som jag har. Det ska jag säga att det är helt avgörande att DN:s fotoavdelning finns mitt i redaktionen, det finns ett samarbete från början, det får du inte som frilans. 

Vilken av alla dina bilder tycker du själv är bäst?

– Det är så svårt att ranka det här. Men de här bilderna på Greta tror jag kan få ett historiskt värde på lång sikt. Det var väldigt kul att vi fick tid av cheferna att vara med så mycket i början, innan hon fick sitt genombrott. Vi fick ett förtroende för framtiden och kunde sedan följa henne. I början på Mynttorget när jag mötte henne satt hon själv, det var bara vi två, det kändes inte speciellt märkvärdigt då. Men nu när hon står i talarstolen eller leder demonstrationer för miljoner, då har det blivit de vanliga bilderna på henne. 

Tävlingen Årets bild arrangeras av Pressfotografernas klubb. 2020 års upplaga var den 78:e i raden. Konferencier Lars Dareberg, dagen till ära klädd i kilt, hade förinspelat en film som alltså sändes via nätet.

Årets bild: Här är de vinnande bidragen