Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Stort leksaksmuseum byggs i Bergrummet

I Bergrummet på Skeppsholmen byggs just nu ett museum för norra Europas största leksakssamling – över 40 000 föremål. Den officiella öppningen är planerad till början av september, men DN Kultur fick en tjuvtitt.

Flyttkartongerna tornar upp sig i höga staplar skyddade från byggdamm med sjok av plast. Men när initiativtagaren David von Schinkel och scenografen Caroline Romare visar runt ser de något helt annat: ett 2 500 kvadratmeter stort och modernt leksaksmuseum.

Det nya museet på Skeppsholmen i Stockholmska ska heta Bergrummet – Tidö collection of toys and comics och är så strategiskt placerat, precis vid bron, att de andra museerna längre bort på Skeppsholmen kan riskera att en och annan besökare inte kommer längre in på museiholmen.

Man skulle kunna säga att det första steget mot Stockholm togs med ett betydligt mindre steg. David von Schinkel flyttade sin pappas leksakssamling till en annan byggnad på Tidö slott, där den funnits i sex decennier. Det blev ett modernt och genomtänkt museum med fik och butik, men i takt med att fler och fler ville komma blev det också uppenbart att Tidö låg avigt till för de flesta.

David von Schinkel minns ett samtal från en arg dam i Västerås, knappt två mil bort, som påpekade att det var snabbare och billigare för henne att ta sig till huvudstaden.

– Jag började så smått leta efter lokal och hörde att den här var ledig och halva julhelgen 2015 sprang jag här och kikade. Jag fick inte nog av lokalen, den är så mycket i sig. Jag tyckte att leksakerna var värda ett eget stort museum i Stockholm. De har en så central roll i allas uppväxt, oavsett var på jordklotet man bor, säger David von Schinkel.

Arbetet med museet i Tidö blev ett slags repetition inför det jätteprojekt som nu växer fram under berget på Skeppsholmen, fast de inblandade inte visste det då.

– Jag hade redan ett fantastiskt team med kunniga personer, de kände till föremålen och vi hade arbetat ihop oss. Annars hade det aldrig gått så här fort.

Fastighetsverket som ägde Bergrummet var positiva till verksamheten och planeringen började i maj förra året. Scenografen Caroline Romare drog ihop hantverkare från Dramaten, Operan, SVT, Stadsteatern och Kulturhuset för att skapa miljöerna där de sammanlagt 40 000 leksakerna från 1600-talet och framåt ska visas.

Bygget som sysselsätter ett fyrtiotal hantverkare startade i januari och rummen börjar nu ta verklig form. Tunneln som varit torpedverkstad ger en naturlig rörelse framåt, åt ett håll. Besökarna ska följa en boll, kanske den första leksaken, och röra sig genom utställningen som är byggd lätt tematiskt, från bygglek och djur till dockor och andra figurer.

Scenografen Caroline Romare berättar att man strävar efter en upplevelse skapad med synkat ljud, ljus och rörelse och där så mycket som möjligt ska gå att få ta på.

– Ljud är viktigt, därför arbetar vi med en kompositör. Och musiken är spelad på de instrument och speldosor som finns i samlingen, säger Caroline Romare, som har valt att skilja ut de interaktiva delarna.

– Den berömda interaktiviteten man pratar om i sådana här sammanhang blir ofta mycket knapptryckande. Vi har samlat den delen i infostationerna, så att upplevelsen får vara i fred utan för många pekpinnar, säger Caroline Romare.

Både hon och David von Schinkel återkommer flera gånger till hur viktigt det är att Bergrummet blir ett generationsmuseum där människor uppmuntras att berätta för varandra. Sextio skärmar, tolv språk och tre nivåer ska hjälpa utställningen att nå fram till alla slags besökare, nördar, familjer och barn. Kända röster ska lotsa dem, bland annat har Herman Lindqvist talat in texter. Och i bakgrunden finns även Peter Pluntky, Sveriges mest kända leksakskännare, som står för faktainnehållet.

En av de många blåställsklädda hantverkarna slänger en fråga efter David von Schinkel när vi passerar.

– Det här filtret, kan det tvättas?

– Till kärnkraftverket? Det kan blåsas rent.

Kärnkraftverk är onekligen en udda leksak. Men här finns också sådant som faller helt utanför leksakstemat, kuriosa som det ankare som ledde till upptäckten av Vasaskeppet, och den legendariske racerföraren Ronnie Petterssons första lilla bil, byggd av hans pappa.

Optiska leksaker leder in till museets andra del, en mer kronologiskt ordnad resa i de tecknade seriernas värld, från tidiga svartvita strippar till äventyr i färg, med perioder av moralpanik inför de farliga serierna – och så gamla vänner som Bamse och Fantomen. Här är miljöerna många och lekbara. Museet vill också uppmuntra seriekonsten på fler sätt, genom kurser, stipendier till unga tecknare och tillfälliga utställningar.

I skarven mellan leksakernas och seriernas värld visas små modellteatrar, en med oräkneliga delar som visat sig vara tillverkad på en vind av en norsk motståndsman som satt gömd där i två års tid under andra världskriget.

Där finns också en av de saker generationer av unga besökare minns från Tidö slott – tortyrkammaren. Den är dock försedd med myntlås. Den som vill se sträckbänkar och andra av spanska inkvisitionens plågor får betala en extra tia och resten slipper.

Fiket ska bjuda på Tidös egna produkter i form av honung och äppelmust, och husmanskost med serietema. David von Schinkel visar en rätt ur ”91:ans kokbok” som exempel.

– Det får inte vara ett rån att fika heller! Hyggliga priser är A och O. Man vet ju själv hur arg man blir om man kommer fyra personer och det bara drar i väg.

Finansieringen kommer både från privata investerare och Stockholms stad, och så initiativtagaren själv, som räknar med att verksamheten ska gå runt på sikt, med öppethållande dagtid och konferenser och evenemang på kvällstid.

Men det som byggs upp just nu verkar handla om leklust mer än beräkning. Det har hänt att David von Schinkel till och med övernattat på bygget för att det är så kul.

– Idéerna måste komma från oss själva. Vi som är privata kan göra så.

Och nu jobbar ni hela sommaren?

– Det brukar vi göra.

Försvarsanläggning och museum.

Bergrummet – Tidö collection of toys and comics öppnar den 2 september. Det nya museet visar norra Europas största leksakssamling som innehåller 40 000 leksaker. Samlingen byggdes upp under 60 år. 1974 invigde kung Carl XVI Gustaf museet på Tidö slott.

2 500 kvadratmeter av Bergrummet ska användas för museet. Ursprungligen byggdes tunnlarna i berget av försvaret och användes under andra världskriget. Fram till 60-talet var det en bas för flottan.

På senare år har anläggningen använts för tillfälliga större utställningar av Världskulturmuseerna, bland annat om terrakottaarmén. Just nu arbetar ett 40-tal personer med att bygga upp museet på Skeppsholmen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.