Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 16:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/straffet-faststallt-harvey-weinstein-doms-till-23-ars-fangelse/

Kultur

Straffet fastställt – Harvey Weinstein döms till 23 års fängelse

02:42. Så föll Harvey Weinstein – metoos huvudanklagade.

Filmproducenten Harvey Weinstein döms till 23 års fängelse för våldtäkt och sexuellt övergrepp. Det meddelade domstolen på Manhattan i New York under onsdagen, enligt flera amerikanska medier. 

I slutet av februari dömdes filmproducenten Harvey Weinstein för ett fall av våldtäkt och ett fall av sexuellt övergrepp efter en omfattande rättegång. 

Straffpåföljden för dessa två domar blir 23 års fängelse, vilket domaren James A. Burke meddelade på onsdagseftermiddagen, strax efter klockan 16, svensk tid. Weinstein anlände själv till rättsalen på Manhattan i New York i rullstol. 

Weinstein kunde få max 29 år i fängelse, vilket är den högsta straffpåföljden i USA för de brott han dömts till. Hans advokater har tidigare yrkat på fem år, den lägsta straffpåföljden, på grund av Weinsteins sviktande hälsa och ålder. Weinstein själv har hävdat att han är oskyldig och planerar att överklaga domen, enligt tidningen LA Times.

Harvey Weinstein anländer till rättegången i februari. Han dömdes för ett fall av sexuellt övergrepp och ett fall av våldtäkt.
Harvey Weinstein anländer till rättegången i februari. Han dömdes för ett fall av sexuellt övergrepp och ett fall av våldtäkt. Foto: Johannes Eisele/AFP

I väntan på att straffet skulle tidsbestämmas har den 67-årige filmproducenten suttit häktad. Tanken var att han skulle föras till fängelset direkt efter rättegången, men på grund av smärtor i bröstet fick han föras i ambulans till sjukhuset Bellevue på Manhattan, där han genomgick en hjärtoperation. Därefter har han suttit på New York-fängelset Rikers Island.

Sedan rättegången, som inleddes i New York i början av januari, har Weinstein åtalats för ytterligare fyra sexualbrott i Los Angeles, vilket kan leda till fler domar.

Anklagelserna mot Weinstein blev startskottet för metoo-rörelsen under hösten 2017. Sammanlagt har ett 90-tal kvinnor, däribland skådespelare som Ashley Judd, Rose McGowan, Angelina Jolie och Gwyneth Paltrow anklagat Weinstein för sexuella trakasserier och våldtäkter.

I december kom beskedet att Weinstein och hans numera bankruttförklarade filmbolag nått en förlikning med ett 30-tal kvinnor som anklagat honom för sexuella övergrepp. Kvinnorna får dela på omkring 250 miljoner kronor. Summan betalas ut av försäkringsbolag som representerar hans tidigare bolag The Weinstein Company.

Läs mer: Så har Hollywood förändrats efter metoo-avslöjandena