Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 03:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/stranger-things-stjarna-klimatstrejkar/

Kultur

”Stranger things”-stjärna klimatstrejkar

”Stranger things”, säsong 3. Noah Schnapp, i rollen som William ”Will” Byers, längst till vänster. Foto: Netflix

14-åriga Noah Schnapp som spelar Will i Netflix-serien ”Stranger things” är en av de amerikanska tonårskändisar och skådespelare som uppmanar till klimatstrejk i dag.

I dag äger klimatstrejker rum över hela världen. Den globala ungdomsrörelsen Fridays For Future växte fram ur Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet och har på bara ett år fått förgreningar i ett stort antal länder. 

14-åriga ”Stranger things”-stjärnan Noah Schnapp är en av de amerikanska tonårsskådespelare som i en video på Fridays For Futures Instagramkonto uppmanar till klimatstrejk. 

– Medmänniskor, lyssna nu, för den 20 september kommer det att hända saker, säger Noah Schnapp i videon som publicerades i går.

Joshua Rush, Luke Mullen, Jenna Ortega och Skai Jackson är några av de andra skådespelare och tonårskändisar som säger att de ska strejka i dag. De uppmanar sina följare att göra detsamma. 

I videon, som inleds av Noah Schnapp, turas de om att läsa upp en text som beskriver klimatförändringarnas akuta karaktär: 

– Vi har redan sett några av klimatkrisens förödande effekter: större och farligare orkaner, bränder i Amazonas, matbrist. Om du vill göra skillnad för vår planet och kräva förändring av vår regering: Strejka för våra oceaner, strejka för våra skogar och strejka för varandra, säger de i videon, som avslutas med en kör:

– Strejka med oss!

Filmen är gjord av Luke Mullen och Joshua Rush. I USA är de kända från tv-serien ”Andi Mack” på Disney Channel. 

Enligt Fridays For Future sker i dag över 5.000 aktiviteter i 156 länder. I Australien uppskattar organisatörerna att 300 000 människor gått ut på gatorna, enligt ABC. Om siffran stämmer är det en av de största protesterna som äger rum i landets historia.

Läs mer: ”Det är verkligen dags för vuxenvärlden att strejka” 

Läs mer: Klimatstrejker planeras på över 90 platser i Sverige 

Läs mer: Klimatet just nu