Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-12 11:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/studio-dn-30-juni-det-kommer-droja-lange-innan-utlandska-artister-kommer-till-sverige/

KULTUR

Studio DN 30 juni: ”Det kommer dröja länge innan utländska artister kommer till Sverige”

Sweden Rock och andra festivaler tvingades ta paus i år. För hur länge?
Sweden Rock och andra festivaler tvingades ta paus i år. För hur länge? Foto: Anders Hansson

Coronasommaren 2020 riskerar att bli en väldigt tyst sommar. Alla festivaler och större konserter har ställts in. Inga artister kan resa in i landet. Fler än 50 personer får inte samlas på konsert. Vad händer med musikbranschen? Kommer konsertarrangörerna att överleva?

DN Text

Lyssna här:

DN:s mångårige musikredaktör Nils Hansson gästar Studio DN och diskuterar hur coronapandemin påverkat branschen.

Vad är ditt intryck av hur branschen hanterat alla inställda spelningar?

– Först dröjde det väldigt länge innan det blev officiellt att arrangemang ställdes in, och det har fortsatt så. Nu var det bara mindre än en vecka i förväg som en konsert som jag köpt biljetter till ställdes in.

Hur hårt drabbas branschen av detta?

– Väldigt många olika aktörer har oerhört små marginaler, och ju mindre de är och ju färre av oss som hört talas om dem, desto knepigare sitter de till. Konsertarrangörerna är en grupp som inte blir uppmärksammad lika mycket som en del andra mer synliga figurer.

Varför har konsertarrangörerna varit så tysta jämfört med andra röststarka lobbyister?

– Dels tror jag att väldigt många av de här inte är vana att jobba mot de offentliga systemen. De tar inte emot särskilt mycket stöd och de är inte vana vid att be om bidrag, eftersom att det har alltid nedprioriteras när det gäller det allmännas kulturstöd. Man har tänkt att det här är en kommersiell kultur som ska bära sig själv.

Går det att återskapa något av den magin som finns från en levande konsert med en digital spelning?

– Jag är förvånad över hur svårt det verkar vara. Jag är en sådan som gärna, och med förtjusning, ser dvd med konsertinspelningar eller kollar klipp på Youtube med ganska taskig kvalité. Det är väldigt lite av de här strömmade hemifrån-arrangemangen från olika artister som jag blir intresserad av på samma sätt. Jag förlorar fokus på något sätt.

Det har ändå gjorts många digitala spelningar och evenemang under krisen. Den mest uppmärksammade var det Lady Gaga åstadkom i evenemanget One World, där hon fick många av världens största artister att delta, från Billie Eilish och Taylor Swift till Elton John och Celine Dion, till stöd för sjukhuspersonal världen över. Vad tyckte du om den här ”galan”?

– Jag tänkte mig att det skulle bli en liten fest att titta på, men jag klarade inte av det särskilt länge, utan jag pliktkollade på några. Jag var lite förvånad över hur dåligt en del av de stora artisterna gjorde ifrån sig, som att de inte riktigt tog det på allvar. Det var inte alls den här känslan av att nu kommer hela världen samman, som gjorde Live Aid och den typen av initiativ så mäktiga.

Hur tror du det kommer att bli i höst och vinter: kommer vi att se några spelningar alls med utländska artister i Sverige?

– Det kommer att dröja innan det överhuvudtaget turneras internationellt. När det väl öppnar är det de lokala och nationella artisterna som det handlar om.

Lyssna på avsnittet här.

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Radioplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Ämnen i artikeln

DN podcast

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt