Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-15 13:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/studio-dn-4-juli-historien-om-krisen-i-svenska-akademien/

Kultur

Studio DN 4 juli: Historien om krisen i Svenska Akademien

Horace Engdahl och Kristina Lugn intervjuas av DN:s Hugo Lindkvist efter möte om Nobelpriset och Svenska Akademien.
Horace Engdahl och Kristina Lugn intervjuas av DN:s Hugo Lindkvist efter möte om Nobelpriset och Svenska Akademien. Foto: Alexander Mahmoud

Dagens avsnitt av Studio DN är en repris: berättelsen om krisen i Svenska Akademien.

DN Text

Lyssna här

Boken ”Klubben” av Matilda Voss Gustavsson har varit årets mest säljande bok och är på väg att bli film. Krisen i Svenska Akademien har präglat kulturvärlden i snart tre år. Men vad var det som hände egentligen? I Studio DN berättar reportern Hugo Lindkvist om en kris som formellt tog sin början med en artikel i Dagens Nyheter:

Hur reagerade Svenska Akademien när artikeln i DN publicerades?

– Den slår ned som en bomb i Svenska Akademien och får direkt starka reaktioner. Redan samma dag som den publiceras säger Sara Danius och Peter Englund att man omedelbart borde kapa banden till Jean-Claude Arnault och Forum. Sara Danius kallar också uppgifterna som framkommer för vidriga. Samma kväll går Peter Englund ut och säger att han står bakom Sara Danius åsikt i den här frågan.

Vad sker när ledamöterna får läsa den färdiga utredningen om Kulturprofilen?

– Resultaten splittrar tydligt ledamöterna. I utredningen finns det inga uppgifter om att ledamöter känt till något som kan klassas som straffbara sexuella övergrepp. Däremot finns det uppgifter om att Katarina Frostenson ska ha brutit mot Akademiens regler för jäv och sekretess. Bland annat med anledning av att stöd har utgått till Forum, där hon varit delägare. Dessutom finns uppgifter om att Jean-Claude Arnault vid sju tillfällen i förväg ska ha känt till och spridit uppgifter om vem som ska få Nobelpriset i litteratur. 

Efter påtryckningar från Nobelstiftelsen bestämmer man till slut att Nobelpriset i litteratur 2018 inte ska delas ut?

– Precis, det är Nobelstiftelsen som lägger fram det här förslaget. Man sätter press på Akademien, inte minst eftersom avhoppen från ledamöterna blivit en stor internationell händelse där många världsmedier rapporterar. Vilket gör att man också ser att anseendet för Nobelpriset börjar ta skada även utomlands. När utländska medier och tyckare börjar agera sätter det också större press på Nobelpriset.

Lyssna på avsnittet:

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Radioplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här

Studio DN tar nu semesterpaus för nya avsnitt fram till 7 augusti. Men arkivet med alla tidigare poddavsnitt finns här.

Ämnen i artikeln

DN podcast

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt