Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Sture Allén: ”Brevets innehåll framstod inte som viktigt”

Sture Allén.
Sture Allén. Foto: Christian Örnberg/TT

Sture Allén, tidigare ständig sekreterare i Svenska Akademien, säger att brevet där Anna-Karin Bylund beskrev sexuella trakasserier och övergrepp inte ”framstod som viktigt”. Dessutom ”fanns ett förtroende för Kulturprofilen” inom Akademien.

I april 1997 bekräftade Sture Allén, Svenska Akademiens dåvarande ständige sekreterare, för Expressen att han mottagit Anna-Karin Bylunds brev till honom. Men i dag säger han sig ha svårt att minnas händelsen.

– Möjligtvis kan jag tänka mig att det nämndes vid något tillfälle men snabbt föll åt sidan.

Så det diskuterades med andra ledamöter?

– Jag kan inte riktigt minnas det där.

Jag återger brevets innehåll för Sture Allén men han avböjer möjligheten att själv få läsa det i sin helhet.

– Det skulle inte göra någon skillnad. Dess innehåll framstod inte som viktigt och vi får oerhörda mängder av brev om alla möjliga ting, vilket är glädjande, men skulle man svara på allt som står i dem skulle man inte göra annat.

Men anklagelserna var allvarliga.

– Det kommer åtskilligt av den varan också. Vad som är allvarligt i sammanhanget är även en bedömningsfråga: är detta sant eller inte? Vilket kräver att man måste undersöka brevskrivaren och hennes förhållande till alla möjliga ting, och det hade vi ingen möjlighet att göra. Sedan fanns ett förtroende för Kulturprofilen.

Hon uppmanade dig att kontakta henne, vad det något du övervägde att göra?

– Nej, som sagt: detta var ett i en lång rad av ständigt inkommande brev. Vi konstaterade vad som stod och lade det år sidan. Kanske svarade kort och tackade, vilket jag brukade göra när det var ställt till mig personligen. Men du ger det här brevet helt andra dimensioner än det hade när det kom och då är det inte verkligheten som du skildrar.

Jag är medveten om att det rådde en annan tidsanda då. Men hur ser du nu långt i efterhand på agerandet?

– Jag säger dig återigen att det kom mängder av brev och mängder betyder väldigt många. Jag tror inte att du kan förstå vad det innebär att arbeta i Akademien med dess oerhörda kontaktyta. Detta var en detalj i det stora arbete som bedrevs.

Läs också: Brevet skickades till landstinget: ”Uppmanade henne att anmäla” 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.