Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Sture Allén: Danius avskedade oss

01:46. På torsdagen meddelade Sara Danius att hon avgår som sekreterare och lämnar sin stol i Svenska Akademien.

I förra veckan meddelade Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius att hon lämnar sin post, vilket skapade protester.

Men enligt akademiledamoten Sture Allén var det tvärtom.

– Det var ju hon som avskedade oss i stället genom att det var hon som gick, säger han till Expressen.

Det var i torsdags som Sara Danius meddelade sitt beslut efter ett möte med Svenska Akademien. Många protesterade mot beslutet och kritiker menar att det är misogynt.

– Det är detta om att vi använt argumentet kön när vi, som man påstår, avskedade henne. Det var ju hon som avskedade oss i stället genom att det var hon som gick. Vi har inte med ett enda ord berört hennes kön. Hur hon knäpper blusen får hon göra som hon vill och så vidare. Det är så mycket sådana dumheter som man lägger stor vikt vid, säger Sture Allén, ständig sekreterare mellan 1986-1999, till Expressen.

Enligt Sture Allén ska det inte ha rört sig om någon omröstning för att utesluta Sara Danius.

– Det är inte alls så farligt som det framställs i medierna. Det var ju så att Sara Danius själv avgick. Det var ingen omröstning. Utan hon bara sa att nu kan hon inte vara med längre och så reste hon sig och gick och tackade så mycket. Det fanns ingen omröstning. Det fanns inte en människa som nämnde kön. Det hade inte det minsta att göra med det. Det är bara dumbommarna i tidningarna som drar fram det och knyter blusen som Sara gjorde, säger Sture Allén till tidningen.

De senaste veckorna har flera andra ledamöter beslutat sig för att lämna den världskända litteraturinstitutionen. Bland annat har Peter Englund, Kjell Espmark, Klas Östergren och Katarina Frostenson lämnat sina uppdrag.

Läs mer: Forskare i upprop: Svenska Akademien saknar legitimitet 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.