Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Sture Allén om Sara Danius ställning: Det kan jag inte svara på

Sture Allén säger att han inte kan svara på om Sara Danius ställning som ständig sekreterare i Svenska Akademien har försvagats. Det framkommer i en intervju i P1-morgon.

Akademiledamoten och tidigare ständige sekreteraren Sture Allén intervjuades under morgonen i P1-morgon

På frågan om Sara Danius ställning som ständig sekreterare har försvagats sade han kort: ”Det kan jag inte svara på.”

P1-morgon frågade vidare om varför han och sju ytterligare ledamöter röstat emot en uteslutning av Katarina Frostenson. Allén svarade att uteslutning är ”ett mycket våldsamt ingrepp” som bara skett en gång tidigare, på 1700-talet. Han nämnde vidare att den tidigare akademiledamoten Knut Ahnlund behöll sin stol trots sin offentliga kritik mot Akademien efter att han slutat delta i dess arbete.

Angående varför akademiledamöterna har varit tystlåtna mitt i krisen svarade Allén: ”Pressen har sin egen bild av vad som har skett och det är den man visar i tidningarna.”

Läs mer: Kungen har träffat Danius för att diskutera krisen

Allén fick också frågor om sitt eget agerande gentemot Kulturprofilen. Expressen rapporterade 1997 om trakasserianklagelser mot Kulturprofilen, under samma period som Allén var ständig sekreterare. Om sitt eget agerande i frågan sade han: ”Uppgifterna var något vagt mycket flyktigt som dök upp någon enstaka gång men inte ledde vidare.”

Slutligen sade Allén också att han tror att Akademien kan återhämta sig från stormarna. På frågan om huruvida det kommer krävas större insyn svarar han: ”Vi har haft en modell som fungerat i 200 år. Man ska inte utan vidare kasta bort den, utan tänka igenom noga. Det gör vi nu.”

Läs mer: Polisen har fått in en anmälan om brott som rör Akademien  

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.