Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-28 09:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/susanna-sloor-ge-uppdrag-till-konstnarerna-moderna/

Konst

Susanna Slöör: Ge uppdrag till konstnärerna, Moderna!

Moderna museets överintendent Gitte Ørskou och kulturminister Amanda Lind.
Moderna museets överintendent Gitte Ørskou och kulturminister Amanda Lind. Foto: Christine Olsson/TT

Nu är tiden för musei- och konsthallschefer att ta sitt ansvar för att hålla konstinstitutionerna öppna, skriver konstnären och konstkritikern Susanna Slöör i sin replik till Moderna museets överintendent Gitte Ørskou.

Moderna museets överintendent Gitte Ørskou beklagar i sin debattartikel (DN 22/4) att museet fortsätter att hålla stängt. Hennes tankar går till konstlivet och dess konstnärer, med förhoppning om att andra ska fundera över vad de kan göra för att stötta. 

Men Moderna museet skulle i kraft av sin ställning kunna vara en förebild genom att hålla öppet, utan att bryta mot Folkhälsomyndighetens gällande rekommendationer om coronaviruset. Museer och konsthallar har stora rum med gigantiska luftvolymer i jämförelse med kvartersbutiken och restaurangen. 

Med god marginal borde det vara möjligt att sprida besökare över tiden, tillgängliggöra lämpliga ytor för maximalt 50 personer samtidigt, markera avstånd mellan besökare på två meter samt förse caféet och toaletterna med handsprit. I dag finns digitala hjälpmedel (biljett- och mötesbokningssystem) lämpliga för att på distans fördela en publik över tid och rum. 

Låt Moderna museets verksamhet inspireras av konstnärerna och ge dem uppdrag. Varför inte skapa en vår- och sommarpromenad med deras verk på Skeppsholmen som svar på den pågående utomhusutställningen ”Tyst vår” vid Kaknästornet? Café Bloms trädgårdsservering i museets lokaler skulle bli en efterlängtad mötesplats som säkert låter sig organiseras efter de förhållningsregler som gäller.

Nu är tiden för musei- och konsthallschefer att kreativt och omdömesgillt ta sitt ansvar för att hålla konstinstitutionerna öppna. 

Läs mer:

Gitte Ørskou: Nu är det upp till oss alla att hålla konsten flytande 

Theodor Ringborg: Konstlivet har inte tillintetgjorts bara för att Moderna museet håller stängt