Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 17:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/susanne-ljung-du-ska-skammas-over-dina-sneakers-om-de-ar-av-plast/

Kultur

Susanne Ljung: Du ska skämmas över dina sneakers – om de är av plast

Franska Veja och Rick Owens har skapat en sneaker av bananolja, sockerrör, risskal och brasilianskt naturgummi. Foto: Veja

STILKRÖNIKA. Sneakers – och framför allt löparskor – innehåller mer plast än mycket annat inom mode. Det är plaster av olika sort som både ger stöd till foten, och studs till språnget. Men det finns alternativ för dig som inte vill drabbas av sneakerskam.

Bryr man sig det minsta om miljön finns det all anledning att glädjas över att miljoner människor jorden runt nyligen demonstrerade för klimatet, eller kanske snarare för att få beslutsfattare att ta sitt förnuft till fånga och prioritera frågan. 

Däremot finns det anledning att vända blicken ner mot marken och lite mer gnälligt fråga – vilken typ av skor bar demonstranterna?

Svaret är sannolikt sneakers. Och inget konstigt med det. Vi lever i en i tid där den bekväma gympadojan numera är överallt förekommande. Den har blivit både en självklar vardagssko för gemene man och en ny form av status­objekt, beroende på ens intresse och inkomst. Priserna fluktuerar från några hundralappar till flera tusen kronor per par, beroende på vem som designat dojorna.

Men. Denna mjuka sko är inte oproblematisk i just miljöhänseende, rent generellt. De flesta sneakers som tillverkas består till största delen av ett ämne som inte alls är biologiskt nedbrytbart – plast.

Läs fler stilkrönikor av Susanne Ljung 

De flesta modeller är hopsatta av ett tjugotal olika delar som är omöjliga att separera, vilket gör att de är mycket svåra att återvinna. Vilket i och för sig inte är lätt (än så länge) när det gäller kläder heller. De innehåller ofta en blandning av olika textilier, plast och metall som gör dem knepiga att recycla.

Men just sneakers – och framför allt löpar­skor – innehåller mer plast än mycket annat inom mode. Det är plaster av olika sort som både ger stöd till foten, och studs till språnget. 

Och plast är, som vi blivit allt mer varse om, inte längre den oproblematiska produkt den till en början lanserades som. I mitten av 1950-talet framställdes plast, eller syntetiska polymerer, som en sorts universalmedel som kunde användas till allt. Inte minst inom konfektionsbranschen som omfamnade lättskötta material som nylon och polyester, den i särklass vanligaste fibern i kläder än i dag, tätt följd av bomull. 

Plast visade sig även vara prisvärt och smidigt att använda till galgar, shoppingkassar, kemtvättspåsar och förpackningar av alla de slag. Och, som sagt, till sneakers. 

Men i takt med att medvetandenivån höjts om vilka följder plast har för miljön, har även intresset för att skapa sneakers i alternativa material, eller återvunnen plast, tagit fart. 

Reebok gör en sneaker av bomull och majs. Foto: Reebok

I somras lanserade till exempel Reebok en växtbaserad sneaker, Cotton + Corn, tillverkad av bomull och majs. Och Adidas har tidigare lanserat sneakers tillverkade av plast som återvunnits ur världshaven.

Ett av företagen i framkant för att skapa alternativa sneakers är emellertid ett mycket mindre företag, det franska märket Veja. De har lyckats förena modemedvetenhet med miljövänlighet på ett sätt som inte alltid är självklart, eller lätt om man vill slippa en präktighetsstämpel.

Veja startades 2004 av modeentreprenörerna Sebastien Kopp och François-Ghislain Morillion som under ett besök i Kina slogs av hur usla arbetsförhållandena var på fabriker som tillverkade billiga kläder och skor för en internationell marknad.

Det är säkert bara en tidsfråga innan plastpjuck kommer att skambeläggas under rubriken ”sneakerskam”.

Det gav dem idén att försöka skapa sneakers på ett mer hållbart sätt genom att använda sig av alternativa material, och av producenter som delade deras vision om att slita så lite på miljön som möjligt. Tillverkningen sker i dag i små kooperativ i Brasilien. 

Skorna, som endast har ett avklippt V som dekorativ logotyp, har under årens lopp vuxit i popularitet, trots att märket aldrig annonserat. En medveten strategi för att hålla priserna nere. Det är heller inte alla som känner till vad märket står för, det är snarare själva designen som lockat. Det är ingen tillfällighet att de just nu samarbetar med den sparsmakade modeskaparen Rick Owens med en sneaker tillverkad av bananolja, sockerrör, risskal och brasilianskt naturgummi.

Det finns med andra ord alternativ till sneakers av plast. För det är säkert bara en tidsfråga innan den typen av plastpjuck kommer att skambeläggas under rubriken ”sneakerskam”.