Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-18 06:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/susanne-ljung-fafanga-forenar-mannen-kring-trump/

Kultur

Susanne Ljung: Fåfänga förenar männen kring Trump

Den politiske konsulten Roger Stone gör samma gest som president Richard Nixon på sin tid. Foto: Splash News

STILKRÖNIKA. Den politiske konsulten Roger Stone är, i likhet med många av männen kring Donald Trump, mycket mån om sitt yttre. När FBI slog till mot Roger Stone fick han inte en chans att välja kläder ur sin stora garderob. 

Susanne Ljung
Rätta artikel

Det är inte bara ett fuskande med sanningen som förenar många av männen kring den amerikanske presidenten Donald Trump, det är också fåfänga.

Påfallande många av dem månar om sitt utseende och lägger ned stor omsorg på sitt yttre, inte minst sina kläder. En kunskap som FBI på senare tid med framgång har använt sig av för att få dem ur balans.

När FBI nyligen beslöt sig för att slå till mot den politiske konsulten Roger Stone, en av Donald Trumps tidigare rådgivare, gavs han inte ens några minuters förvarning. 

I stället greps han i gryningen i sitt hem i Fort Lauderdale i Florida och fick inte en chans att välja kläder ur sin omfattande garderob. Allt han hann få på sig var mörkblå jeans och en matchande pikétröja.

Konventionella plagg som skulle ha sett helt okej ut på vem som helst.

Men Roger Stone är inte vem som helst och långt ifrån konventionell, i synnerhet inte när det gäller stil. Han favoriserar uppseendeväckande kostymer och glasögon, använder inte strumpor men rikligt med brun-utan-solkräm och har sedan länge färgat sitt hår platinablont.

Läs fler stilkrönikor av Susanne Ljung 

Han har även en egen modeblogg – Stone on Style – där han varje år utser de bäst och sämst klädda enligt en princip skapad av en av den moderna historiens mest fruktade män inom mode, Mr Blackwell. En mindre känd amerikansk designer som i början av 1960-talet gjorde sig ett namn, och en förmögenhet, genom att offentligt börja kritisera kläder som kända människor bar. Det fick till följd att det tidigare hovsamma sättet att skriva om kändisar, och deras kläder, luckrades upp och det blev fritt fram att skapa inne och ute-listor.

Roger Stones tyckande om människors klädval har knappast haft den typen av inflytande, om något alls. Men hans egen iögonfallande look och stil har hjälpt till att göra honom känd i politiska kretsar där han fått rykte om sig att vara fullständigt skrupelfri ifråga om att ta till fula knep.

Roger Stone gör ständigt Richard Nixons segergest och har tatuerat in Nixons ansikte på sin rygg. Stone har skrivit boken ”Nixon’s Secrets”. Foto: AP, IBL och Polaris

Han kallar sig själv stolt för dirty trickster och älskar den amerikanske presidenten Richard Nixon (också kallad för Tricky Dick) så mycket att han har tatuerat in en stor bild av Nixons ansikte på sin rygg och gjort hans ö(kända) segergest – med utsträckta armar och fingrarna formade till V-tecken – till sin egen. 

Roger Stones tjänster har efterfrågats av flera av världens diktatorer, och Donald Trump. En man som Roger Stone redan under tidigt 1980-tal försökte övertyga om att bli presidentkandidat.

I samma veva startade Roger Stone konsultfirman Black, Manafort, Stone and Kelly, tillsammans med en annan av Donald Trumps tidigare rådgivare, Paul Manafort. En man som under en kort tid 2016 var Donald Trumps kampanjchef. Numera sitter han i finkan, dömd för flera skattebrott.

Manafort hade en säckig sportjacka av strutsskinn med vitt sidenfoder. Enligt kvitton hade den kostat 150.000 kronor.

Också Paul Manafort blev föremål för en sorts moderelaterad räd av FBI.

En morgon 2017 stormade FBI hans hem i Washington DC och kort därefter publicerades bilder från hans välfyllda garderob, till många politiska reportrars oförställda skadeglädje.

Det visade sig nämligen att han hade kläder för i runda slängar elva miljoner kronor. Där fanns inte bara exklusiva kostymer i 50.000-kronorsklassen, utan också en hel del plagg som förstärkte hans redan dåliga rykte. Som en säckig sportjacka av strutsskinn med vitt sidenfoder. Enligt kvitton hade den kostat 150.000 kronor.

Washington Posts modereporter Robin Givhan, en slipad kvinna som sällan häpnar över vad folk väljer att sätta på sig, beskrev den som ”avskyvärd”. Ett dyrbart plagg vars enda syfte är att signalera ett överflöd av pengar.

Till skillnad från Paul Manafort har Roger Stone (ännu) inte blivit dömd för något brott, och kommer kanske aldrig att bli det. Men, han har för första gången blivit ertappad med att se ut som vilken genomsnittlig man som helst. Något som för en viss typ av fåfänga män kan kännas som, kanske inte ett straff, men som en smärtsam förnedring.

Paul Manafort, till vänster, och Michael Cohen. Foto: AP