Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Kyss mig i arslet, sade Madonna och visade skinkorna på röda mattan

01:35. Susanne Ljung är ny röst i Lördagsmagasinet och på DN.se.

STILKRÖNIKA. Humor är inte något utmärkande drag för varken Madonna eller modebranschen, även om denna utstyrsel tyder på motsatsen. Men det är inte meningen att man ska skratta åt dessa skinkor, inlindade i en svart spetsdräkt från modehuset Givenchy.

Man bör i stället betrakta dem som ett ”politiskt och modemässigt ställningstagande”, enligt Madonna. På Instagram svarade hon nyligen på kritiken av sin exponerade stjärt på röda mattan inför galafesten för modeutställningen ”Manus x Machina” på The Metropolitan Museum of Art i New York i början av maj.

Kommentarerna på hennes outfit var många: Ovärdigt. Smaklöst. Trött. Omodernt. Desperat.

Foto: Splash News/IBL ”Att folk anser att en kvinna över en viss ålder inte har rätt att vara modig och visa upp sin sexualitet är ett bevis för att vi fortfarande lever i ett åldersfixerat och sexistiskt samhälle”, skrev den i dag 57-åriga Madonna och påpekade att när det gäller kvinnors rättigheter så befinner vi oss fortfarande i den mörka medeltiden.

Det gör Madonna också, kan man inflika. Under medeltiden pryddes nämligen kyrkväggar med målningar av kvinnor som visade stjärten. Ett sätt att retfullt påminna djävulen om att han saknade ett par runda skinkor, kroppsdelar som bara är människan förunnad. Tveksamt är förstås om han uppfattade bristen på stjärt som något negativt.

Modevärlden har i alla fall inte gjort det. Under historiens lopp har rumpan både förstorats och förminskats med hjälp av kläder, men oftast har man låtsats som att den inte finns alls.

Men så leder den tankarna till både sex och avföring och lockar till skratt, dessutom. Att dra ner brallorna och visa rumpan har inte sällan använts som ett sätt att visa hur lite man bryr sig om någons åsikter. Under den franska revolutionen var det extra populärt. Vid samma tid myntades uttrycket mooning i Storbritannien.

I dag har rumpan emellertid fått en revival inom modet tack vare storsäljande artister med rumpor i storlek XL som Jennifer Lopez, Nicki Minaj och Beyoncé, och en mediestjärna som Kim Kardashian. På röda mattan står kändisar numera självklart med ryggen mot kamerorna och vrider på huvudet för accentuera sina välsvarvade bakdelar.

Men Madonnas skinkor hör inte dit. Vad de förmedlar kan snarare sammanfattas i ett uttryck från 1700-talets början som kärnfullt förklarar att man inte har för avsikt att göra som någon säger – ”kyss mig i arslet”.

Foto i text: Splash News/IBL

Om rumpan

Madonna är inte först på bollen med att visa stjärten. Redan för 25 år sedan flashade Prince sin rumpa, och han gjorde det under ett nästan sju minuter långt framträdande på MTV-galan 1991.

Inte bara modevärlden intresserar sig för rumpan. På nätet hittar man fenomenet belfie, det vill säga ”butt selfies”. Ett foto man tar av sin egen rumpa och generöst delar med sig av på sociala medier.

Innan man kunde pumpa upp stjärten på gym så fanns där turnyr. En anordning som gav illusionen av en hög och svällande rumpa under kjolen. Mycket populärt under det sena 1800-talet.

Fakta. Susanne Ljung

Foto: Beatrice LundborgSusanne Ljung är journalist och programledare för det hyllade mode- och kulturprogrammet ”Stil” i Sveriges Radio.

Från och med nu medverkar hon i Lördagsmagasinet varje vecka.

Foto: Beatrice Lundborg

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.