Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Melania Trumps dräkt – en fläkt från forna tider

Dräkten Melania Trump bar när hon blev USA:s första dam designades av Ralph Lauren.
Dräkten Melania Trump bar när hon blev USA:s första dam designades av Ralph Lauren. Foto: REX/Shutterstock

STILKRÖNIKA. När Melania Trump valde kläder till sitt 
första framträdande som USA:s första 
dam gick det helt i linje med hennes 
makes bakåtblickande vision.

En klänning kan säga mer än tusen ord. I synnerhet om den bärs av hustrun till USA:s president.

Ingen visste detta bättre än Jackie Kennedy som med hjälp av just kläder kom att forma bilden av presidentparet Kennedy som ledigt eleganta och självklara i sina roller. Det var en modern stil, då.

Det hindrade inte Melania Trump från att snegla bakåt i tiden när hennes make svors in som USA:s 45:e president förra veckan.

Hennes strama isblå dräkt med bolerojacka och trekvartsärm, med matchande handskar och skor, hade påfallande likheter med den dräkt Jackie Kennedy bar då John F Kennedy svors in som president 1961.

Att välja kläder med referenser mer än femtio år tillbaka i tiden ligger förstås helt i linje med den nya administrationens vurmande för svunna tider. Och nej, det spelar ingen roll att John F Kennedy var demokrat, eller att han blev mördad två år senare.

Sättet presidenthustrun klär sig handlar om att förmedla en vision.

Något som Michelle Obama kom att finslipa under sina åtta år som ”First Lady” i Vita huset. Genom att välja designer med olika etniska bakgrunder underströk hon till exempel subtilt vikten av, och glädjen med, mångfald. Kläderna – i olika snitt, färger och prisklasser – signalerade ett öppet sinne. Den var en inkluderande stil.

Det är därför som Melania Trumps garderob nu kommer att skärskådas och tolkas då hon – lite otippat kanske – har blivit USA:s första dam.

En position som den i Slovenien födda Melania Trump inte verkar vara helt bekväm med, inte minst att döma av de få framträdanden hon har gjort under valkampanjen. Någon självklar strålande stjärna på scen är hon inte, även om hon arbetat som fotomodell. En karriär som för övrigt tog (halv)fart först efter att hon träffat Donald Trump. Han hjälpte till att skaffa henne jobb genom att skapa en modellagentur, Trump Models.

Men hon har haft tid på sig att vänja sig vid tanken på att bli ”First Lady”. Redan 1999 talade Donald Trump om att kandidera till presidentposten som representant för The Reform Party. New York Times ställde då frågan vilken typ av presidenthustru hon skulle bli. ”Jag skulle bli en väldigt traditionell sådan. Som Betty Ford eller Jackie Kennedy”, svarade hon.

Mycket har hänt sedan dess, men stilmässigt verkar Melania Trump hålla fast vid den tanken att döma av installationsdagarnas återhållsamma look. Frågan är förstås vilka modeskapare som hon kommer att använda sig av. Den amerikanska modebranschen är, milt uttryckt, kluven inför den nya presidenten och hans hustru.

När modebranschtidningen Women’s Wear Daily nyligen frågade amerikanska designer om de kunde tänka sig att hjälpa Melania Trump med kläder i Vita huset, var få entusiastiska.

Det finns emellertid modeskapare som betraktar uppdraget att klä rikets första dam som något bortom sakpolitik. Ralph Lauren, som byggt upp ett affärsimperium på en idé om den amerikanska drömmen, är en av dem. Han har inte bara skapat de byxdressar Hillary Clinton bar under valkampanjen, utan designade även den isblå dräkt Melania Trump bar under presidentinstallationen.

”För mig är det viktigt att upprätthålla och hylla traditionen att skapa plagg som kommer att bli symboler för amerikansk stil”, som han säger.

Av en händelse gick även aktiekursen för Ralph Lauren upp 0,8 procent samma dag som presidentinstallationen.

Huruvida detta får andra amerikanska designer att bli mer välvilligt inställda till att klä USA:s första dam återstår att se. Klart står emellertid att än så länge har Melania Trumps kläder som presidenthustru inte sagt något annat än vad vi redan visste – att Vita huset blickar bakåt, och inte framåt.

Historiskt intresse

Vad den amerikanska presidenthustrun bär under installationen i Vita Huset är av historiskt intresse. På The Smithsonian i Washington, USA:s nationalmuseum, samlas kläder och accessoarer som burits av USA:s presidenthustrur, ”The First Ladies Collection”. Det är en av de största publikdragarna.

Informationen om den crèmefärgade långklänningen Melania Trump bar under installationsbalen löd: ”designad av Hervé Pierre och Melania Trump”. Kort sagt ett samarbete med den före detta chefsdesignern för Carolina Herrera, som nu startat eget.

Oklart är vad Donald Trump bar för kostym. Men överrocken var med största sannolikhet från Brooks Brothers, ett amerikanskt märke som burits av 39 presidenter före honom.

Susanne Ljung

Foto:

Susanne Ljung är journalist och programledare för det hyllade mode- och kulturprogrammet ”Stil” i Sveriges Radio. Hon bor i Stockholm och New York och medverkar i Lördagsmagasinet varje vecka.

Läs tidigare stilkrönikor här

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.