Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Mélenchon är en modern revolutionär i Maojacka och jeans

Presidentkandidat Jean-Luc Mélenchon klär sig gärna i praktisk uniformsjacka med fyra fickor.
Presidentkandidat Jean-Luc Mélenchon klär sig gärna i praktisk uniformsjacka med fyra fickor. Foto: Newzulu/Alamy

STILKRÖNIKA. Med hjälp av hologramuppträdande och en egen 
Youtube-kanal har franske presidentkandidaten Jean-Luc Mélenchon byggt upp en bas av unga fans.

Utan att överdriva skulle man kunna påstå att en av anledningarna till att Jean-Luc Mélenchon seglat fram som en seriös utmanare i helgens franska presidentval är hans stil.

Den oberoende radikale vänsterpolitikern Jean-Luc Mélenchon har varken bodyguards eller bil. Han tar tåget till EU-parlamentet i Bryssel och åker tunnelbana när han besöker Paris.

När han inledde sin kampanj om presidentposten gjorde han det på ett tekniskt avancerat vis, jämförelsevis. Under sitt anförande på en scen i Lyon kunde man samtidigt se honom uppträda i Paris – som ett hologram.

Under sitt tal var han klädd i jeans, grå Mao-inspirerad jacka och vit skjorta öppen i halsen. En ledig klädstil som ingen tänker två gånger på i Sverige.

Men det gör man i det av traditioner präglade Frankrike, ett land där det för mindre än tio år sedan var omöjligt för en politiker att inte bära slips, oavsett partitillhörighet.

Det är något som Jean-Luc Mélenchon mycket väl känner till. På sina valaffischer 2017 poserar han därför i svart tröja och vit skjorta utan slips.

Ett strategiskt drag.

Genom att skaffa sig en garderob som påminner om Bernie Sanders har Jean-Luc Mélenchon medvetet distanserat sig från övriga kandidater i den franska valkampanjen. I likhet med den amerikanske politikern på vänsterflanken, som slogs med Hillary Clinton om att bli demokraternas kandidat till den amerikanska presidentposten, har Jean-Luc Mélenchon skaffat sig en ledig look som bjärt bryter av mot etablissemangets konforma kostymer.

Inte minst står hans stil i stark kontrast mot det konservativa partiets kandidat, François Fillon.

En man som inte bara tyngts av avslöjanden om att han rikligt avlönat både sin fru och sina barn med skattepengar för jobb som de inte har utfört. Han påstås även ha tagit emot kostymer från det exklusiva märket Arny’s för 60.000 kronor styck och avfärdat frågor om saken med ett snäsigt: ”vad är det med det då?”.

Det spelade rakt i händerna på Jean-Luc Mélenchon som replikerade att det var ju otroligt att François Fillon inte kunde begripa att det franska folket uppfattade att detta inte var riktigt klokt.

Men så är förstås den 65-årige Jean-Luc Mélenchon en slipad man med erfarenhet. 2008 lämnade han Socialistpartiet efter trettio år för att i stället 2016 skapa en egen rörelse, ”La France Insoumise” (ungefär ”det upproriska Frankrike”.)

I dag säger sig Jean-Luc Mélenchon, bland annat, vilja minska arbetsveckan till 32 timmar, sänka pensionsåldern till 60 år, lämna militäralliansen Nato, omförhandla Frankrikes EU-medlemskap, stoppa investeringsbanker, legalisera marijuana och få Frankrike att helt och hållet drivas av förnyelsebar energi 2050.

Han har byggt upp en lojal bas av unga fans genom att vara aktiv på Twitter och Facebook, men också genom att ha skapat en egen Youtube-kanal.

Men efter de stora tv-debatterna mellan kandidaterna, som sändes i fransk tv, har Jean-Luc Mélenchon inte bara slagit igenom på bred front. Han har även tagit sig till täten, efter Emmanuel Macron och Marine Le Pen, men i närkamp med just François Fillon.

Få trodde att hans radikala idéer skulle komma särskilt långt i årets valkampanj, men det har de alltså gjort. Eller det har snarare Jean-Luc Mélenchon gjort, klädd i praktisk uniformsjacka med liten krage och fyra fickor. Och jeans. Revolutionärt på sitt sätt.

Mer om Mélenchon

”Han uppfann politisk stå-upp. Han har blivit en showman”, säger en av hans tidigare kollegor. Och visst vet Jean-Luc Mélenchon exakt vad han gör, och bär. ”Jag är fredens kandidat”, sade han häromveckan under ett tal – med en olivkvist i bröstfickan.

Nyligen lanserade Jean-Luc Mélenchon ett videospel på nätet, ”Fiscal Kombat” (efter 90-talsspelet ”Mortal Kombat”) där man kan försöka slå sig fram i fransk politik och finansvärld. Med som figurer är bland annat IMF:s Christine Lagarde, presidentkandidaten Emmanuel Macron och Liliane Bettencourt, arvtagare till L’Oréal.

Att använda sig av hologram för att kunna tala på flera ställen samtidigt har även Indiens premiärminister Narendra Modi gjort, både 2012 och 2014. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan gjorde samma sak 2014.

Susanne Ljung

Foto:

Susanne Ljung är journalist och programledare för det hyllade mode- och kulturprogrammet ”Stil” i Sveriges Radio. Hon bor i Stockholm och New York och medverkar i Lördagsmagasinet varje vecka.

Läs tidigare stilkrönikor här

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.