Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Svårt att snacka bort ordspråk

Ordspråk – ofta auktoritativa och med ett moraliskt budskap.
Ordspråk – ofta auktoritativa och med ett moraliskt budskap. Foto: Alamy

Varav hjärtat är fullt talar munnen.

Det är härligt att ta det där arkaiska uttrycket i munnen. Det beskriver precis hur det kan vara.

En annan favorit är: man får laga efter lägenhet. Den passar så ofta in på läget, så att säga (kanske speciellt i dessa dagars lägenhetsaffärer). För att inte tala om: i de lugnaste vatten går de största fiskarna.

Man kan nästan alltid hitta något passande ordspråk.

Men nyligen sa jag till en ung vuxen i min närhet att nu går skam på torra land. Hon tittade oförstående på mig. Det är inte första gången jag får den reaktionen på ett uttryck.

Då är det lätt att tro att man hör till det förgångna. Men enligt Anders Widbäck, som nyligen har disputerat på en avhandling om ordspråk, lever bruket i allra högsta grad. Tvärtemot vad man kanske tror, så används ordspråk av både äldre och yngre, kvinnor som män. Främst används de av och till personer i samma generation eller till en yngre generation.

Enligt Anders Widbäck ska ett ordspråk vara ett gammalt, etablerat och allmänt känt uttryck. Och generaliserbart. Ofta har ordspråken rim och allitteration eller en prosodisk rytm. Ordspråken har inte någon uttalad sagesperson, de är alltså inte citat. Vidare förmedlar de en folklig livsvisdom, ger levnadsregler och berättar vad man bör eller inte bör göra. De har ett moraliskt budskap.

Varför använder vi då ordspråk? Bland annat för att de är tidsbesparande. Vi är bekväma av oss och ordspråken är korta och koncisa. Men kanske mest för att de är auktoritativa. Eftersom ordspråk förmedlar en sanning och dessutom har generationer av livsvisdom bakom sig är de svåra att argumentera mot. De är helt enkelt något att gömma sig bakom.

Ingen rök utan eld. Jojo. Det vet man ju hur det är med den saken.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.