Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 09:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/svarta-prestigefilmer-skriver-ny-historia-i-hollywood/

Kultur

Svarta prestigefilmer skriver ny historia i Hollywood

Bild 1 av 6 Nyinspelning av den gamla tv-serien ”Rötter” får premiär på HBO Nordic nästa vecka. Här Kiera Strauss och Saniyya Sidney.
Bild 2 av 6 ”Loving” , film av Jeff Nichols, 2016. En svart kvinna och en vit man (Ruth Negga och Joel Edgerton) döms till fängelse för att de gift sig, utspelar sig 1958.
Bild 3 av 6 Nate Parkers version av ”The birth of a nation”(2016). Handlar om en revoltör (spelad av Nate Parker) som leder slavupproret mot Southampton county, Virginia, 1831.
Bild 4 av 6 ”Nationens födelse” (1915), en av historiens mest framgångsrika filmer, är ett rasistiskt drama om inbördeskriget.
Foto: Courtesy Everett Collection/IBL
Bild 5 av 6 Stanley Kramers ”Gissa vem som kommer på middag” från 1967, med Sidney Poitier, Spencer Tracy och Katharine Hepburn..
Foto: imago/United Archives
Bild 6 av 6 Tv-serien ”Scandal” – skapad av Shonda Rhimes. Handlar om Olivia Pope (Kerry Washington) på krisrådgivningsbyrån Pope & Associates.

Efter kritiken mot den vittvättade Oscarsgalan kommer nu fler svarta att synas på biograferna. Men den riktiga spjutspetsen är tv när det gäller att skildra ojämlikheter i det amerikanska samhället, både nu och då.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in