Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-15 07:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/sven-bertil-hakan-benny-och-bjorn-hyllar-evert-taube/

Kultur

Håkan Hellström och flera andra musikikoner hyllar Evert Taube

E
E Foto: TT, TT, TT

Håkan Hellströms planerade Ullevikonserter i helgen ställdes in. Nu gör popikonen dock comeback i en videohyllning av Evert Taube tillsammans med Sven-Bertil Taube, Benny Andersson och Björn Ulvaeus.

Hellström reciterar i den halvtimmeslånga videon en nyskriven dikt till Evert Taube i ett samarbete med Sven-Bertil Taube. Videon ”Från gryning till skymning– och gryning igen” publiceras i dag av Stiftelsen Taubes värld på dess Youtubekanal. 

På den nya videon medverkar också bland andra Benny Andersson, med två flygeltolkningar av Taubes ”Som stjärnor små” och ”Calle Schewens vals”. Björn Ulvaeus reciterar vidare ”Morgon efter regn”, en av de visdikter som Taube ville glädja och trösta Sverige med krigsåret 1942. 

Medverkar gör också den iranske sångaren Päyam Tabatabayi som på persisk luta tillsammans med pianisten Peter Nordahl framför den mörka ”Ballad om briggen ”Blue Bird” av Hull” jämte ”Så länge skutan kan gå”.

Stiftelsen Taubes Värld arbetar för att bevara, utveckla och öka kunskapen om och främja minnet av Evert och Astri Bergman Taube. 

Läs mer: Musikikoner slår ett slag för makarna Taube

Ämnen i artikeln

Göteborg

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt