Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Sven-Bertil Taube och Seinabo Sey på årets Allsång

Sanna Nielsen gör sin tredje sommar som allsångsledare på Sollidens scen. Tove Styrke, Seinabo Sey och Sven-Bertil Taube är några av artisterna hon kommer att presentera.

På tisdagen vid lunchtid presenterades årets program (så långt det är klart - programmet kommer att fyllas på vartefter. Som vanligt bjuder artistutbudet på häftiga svängningar från scenveteraner som Tommy Körberg, Uno Svenningson och GES och nya som Blen och Shirin. Från rockbandet Avantgardet till dansbandet Sannex och skämthiphoparen Lilla Al-Fadji. 

Traditionsenligt är det premiär klockan 20 första tisdagen efter midsommar, direktsänt i SVT för 40:e året i rad. För Peter Jöback är det långt i från första gången. Han har varit med ända sedan Bosse Larssons tid och han är den som är allra först ut Allsångssommaren 2018.

Jöback har med andra ord träffat många allsångsledare under åren och gläds åt att programmet har blivit om möjligt bredare med åren.

– Jag tycker att det är underbart med alla nya artister som har ett forum i Allsången.

Shirin är en av årets debutanter och hon är med i samma program som Jöback.

– Det ska bli jätteroligt att höra Shirin sjunga. Hon är en cool tjej, säger Jöback när Shirin just svarat ett klart nej på frågan om hon är nervös inför Allångsdebuten.

– Det är ju inte hjärnkirurgi det handlar om. Det är musik och det känner jag mig hemma i, säger hon.

– Det är en så häftig stämning här, säger Peter Jöback. Det är folkligt och alla generationer är med. Det är en varm och välkomnande känsla. Det är bara att köra.

Tommy Körberg har tappat räkningen på hur många gånger han har stått på denna klassiska scen. Han uppträder den 31 juli tillsammans med bland andra Blen, som på tisdagen stod på Sollidens scen för första gången.

Har du några råd att ge Blen, Tommy?

– Viktigast är att se till att du inte snubblar på några sladdar så att du missar medhörningen. Och se till att du inte trampar någon på tårna. Bokstavligt talat, lägger han till.

Tommy Körberg avslöjar att han ska sjunga något nyskrivet ur föreställningen "Lola", som har premiär på Skandiascenen, ett stenkast från Solliden.

Och vilken allsångslåt har du valt?

– ”Himlen är oskyldigt blå”. Det var jag som såg till att det blev en svensk text. Ted (Gärdestad) hade gjort en platta som hette ”Blue Virgin Isles” och jag sa till Kenneth att han skulle skriva en svensk text. Det gjorde han och jag sjöng in den.

Vad ska du sjunga, Blen?

– Det är inte riktigt klart, säger hon, osäker på om hon får berätta det. 

Däremot berättar hon gärna om familjens tradition att alltid titta på Allsång på Skansen.

– Visst känns det lite pirrigt, men jag tycker att jag kan det här, säger hon. Det är mest allt omkring som är lite nervigt.

Under senare år har en Allsångskväll följts av en timme med en av artisterna som varit med timmen innan. För två år sedan var det Orup, i fjol Alcazar, i år är det Bo Kaspers Orkester. Och det är inte utan att grabbarna i gruppen är lite spända, men mest hedrade över att få ha hela scenen för sig själva. De fick frågan för en dryg månad sedan och tackade ja.

– Vi uppträdde i Göteborg och det ryktades att det skulle komma folk från Allsången och kolla på oss, säger Bo Sundström med en grimas samtidigt som han går upp i falsett. Vi visste att de skulle komma, men inte vilken kväll. 

Ville de kolla om ni hade låtar för att fylla en timme...

– Inte riktigt, men de ville väl se om vi kunde föra oss och att vår musik hade ett innehåll, säger han med ett leende.

För en gångs skull är inte årets vinnare av Melodifestivalen med bland artisterna. Men när Benjamin Ingrosso uteblir är i alla fall hans mamma Pernilla Wahlgren med. 

Årets allsångsartister:

Program 1, 26 juni: Shirley Clamp, Peter Jöback, Shirin och Jireel.

Program 2, 3 juli: GES och Linda Pira.

Program 3, 10 juli: Avantgardet, Markoolio, Lilla Al-Fadji, Cornelia Beskow och Margaret.

Program 4, 17 juli: Alcazar, Uno Svenningsson och Jojje Wadenius.

Program 5, 24 juli: Sannex, Amanda Ginsburg och Pernilla Wahlgren.

Program 6, 31 juli: Tove Styrke, Tommy Körberg, Samir & Viktor, Blen, Emma Peters & Hanna Dorsin.

Program 7, 7 augusti: Bo Kaspers Orkester, Petter och Molly Sandén. Programmet följs av ”Allsångsscenen är din” med Bo Kaspers Orkester.

Program 8, 14 augusti: Seinabo Sey, Magnus Uggla och Sven-Bertil Taube.

Programmet kommer att fyllas på när ytterligare artister är klara.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.