Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 03:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/sven-lindkvist-ett-langt-liv-i-sanningens-tjanst/

Kultur

Sven Lindqvist – ett långt liv i sanningens tjänst

Sven Lindqvist, 1998. Foto: Lennart Isaksson/TT

Sven Lindqvist avled på tisdagen. DN:s Sverker Lenas berättar om några av de viktigare händelserna i författarens resande och skrivande liv. Han blev rekryterad till DN Kultur som 19-åring, fick Stora journalistpriset och vållade en världsstor debatt med ”Utrota varenda jävel”. 

Rätta artikel

1932

Föds i Stockholm den 28 mars som son till folkskollärarna Oscar och Signhild Lindqvist. 

1942

I tioårsåldern läser han mängder med äventyrsböcker som Texas Jack och Hjortfot. Men han råkar också läsa missionären Edvard Vilhelm Sjöbloms dagbok ”I palmernas skugga” och får då upp ögonen för rasismens grymheter. Sjöblom berättar om Belgiens kolonisering av Kongo på 1880-talet under kung Leopold II, då miljoner människor dog. Sjöbloms opinionsbildning kring folkmordet i Kongo gjorde intryck på den unge Lindqvist.

Så minns kollegorna Sven Lindqvist: Han var en facklitteraturens stjärna 

1948

Börjar i Södra latins gymnasium. Här väljs han till ordförande i skolans sällskap EV (Enighet och Vänskap), blir redaktör för skoltidningen och tar initiativ till att bilda KFUM Söders gymnasistklubb. På somrarna liftar han sig genom Storbritannien, Italien och Frankrike. Som sjuttonåring läser han Joseph Conrads ”Mörkrets hjärta”, som långt senare inspirerar till ”Utrota varenda jävel”.

1951

Rekryteras som medarbetare på DN:s kultursida. Här kommer han att bidra med kulturartiklar, reportage och reseskildringar resten av livet, särskilt under Olof Lagercrantz tid som kulturchef. Fyra år senare debuterar han som författare med essän ”Ett förslag” (1955). 

1956

Gifter sig med blivande Kinakännaren Cecilia Lindqvist. Paret får senare barnen Aron 1964 och Clara 1970. 

1957

Den nygifte Sven Lindqvist irriterar sig på reklamens dåtida påbud att varje hem måste ha en dyr soffa. Resultatet blev den lilla essäboken ”Reklamen är livsfarlig” som får enorm uppmärksamhet och väcker mycket kritik. Boken blev en föregångare i konsumtionskritiken och kommer fortfarande ut i nya upplagor. Bara i Frankrike är boken inne på sjunde upplagan. 

Läs mer: 5 höjdpunkter ur Sven Lindqvists författarskap 

1961

Reser med hustrun Cecilia till Kina för att studera kinesiska. Utnämns till kulturattaché i Peking och stannar på den posten i två år. Efter åren i Kina skriver makarna ett par gemensamma böcker, ”Kina inifrån” (1963) och ”Asiatisk erfarenhet” (1964), som väcker stor internationell uppmärksamhet.

Författarparet Sven och Cecilia Lindqvist 1964. Foto: TT

1966

Doktorerar med en avhandling i litteraturhistoria om Vilhelm Ekelund, ”Dagbok och diktverk”. ”Detektivroman” var ett omdöme som en av opponenterna, tillika blivande akademiledamoten Kjell Espmark, använde sig av i sitt beröm. Året däpå kommer han ut med ”Myten om Wu Tao-tzu”, där Sven Lindqvists klassiska blandform av självbiografi, litterär analys, reportage och samhällskritik redan är fullt utblommad.

Läs mer: Författaren Sven Lindqvist är död

1969

Får Stora journalistpriset för tre reportageserier i DN som ligger till grund för boken ”Slagskuggan”, där han skildrar händelser och möten under en 14 månader lång resa i Latinamerika, från Kuba i norr till Eldslandet i söder. Under åren 1967-1973 gör paret Lindqvist ytterligare resor i Sydamerika, vilket resulterar i två internationellt uppmärksammade studier om jordfördelning och social förändring i länder präglade av konflikten mellan fattigbönder och rika jordägare, ”Jord och makt i Sydamerika” (1973) och ”Jordens gryning” (1974).

Sven Lindqvist under en demonstration på Sergels torg 1973. Foto: Örjan Björkdahl

1978

Med boken ”Gräv där du står” myntar Sven Lindqvist ett nytt uttryck. Det ligger ett stort värde i att vanligt folk forskar i sin familjs, sitt arbetes och sin hembygds historia, menar han. Uttrycket ger upphov till Grävrörelsen, som bildade studiecirklar och forskargrupper med målet att producera lokalt och folkligt förankrad kunskap. Utnämns året därefter till hedersdoktor vid Uppsala universitet.

1981

Kommer ut med ”En älskares dagbok”, som handlar om kärleken till Cecilia Lindqvist. När boken börjar är de båda 13 år gamla och vid slutet är de 21 och köper sin första möbel. Året därpå följs boken upp med ”En gift mans dagbok”. Fem år senare skiljer sig Sven Lindqvist och gifter om sig med Agneta Stark.

Läs mer: Stefan Jonsson: Sven Lindqvist såg och skrev med chockerande klarhet 

1988

Muskelbyggandets decennium med Arnold Schwarzenegger som bicepspumpande fixstjärna sätter sina spår även i Sven Lindqvist författarskap. Essäboken ”Bänkpress” gräver i kroppsbyggandets historia och filosofi och berättar om en intellektuell människas upptäcktsfärd i skivstängernas värld. Träningen väcker drömmar och barndomsminnen till liv. 

1992

”Utrota varenda jävel” leder till en stor kulturdebatt. Orsaken är att Sven Lindqvist ser en kontinuitet mellan Europas förbrytelser och folkmord under kolonialismen och Förintelsen under andra världskriget. En annan grundtanke är att västs ekonomiska framsteg inte hade varit möjliga utan en rasistisk utrotningspolitik i kolonierna. Med boken får Sven Lindqvist får ett nytt internationellt genombrott. Boken sätts senare upp på Stockholms stadsteater och det har funnits planer på en brittisk filmatisering.

1999

”Nu dog du: bombernas århundrade” (1999), en bok som i 400 ensideskorta stycken betraktar 1900-talet ur de bombades perspektiv. Flyget, bomben, raketen och kärnvapnen utvecklades efter att först ha noga utprovats i kolonierna i Afrika och Asien. Boken översätts till flera språk. I en intervju i tidningen Vi 2007 beskriver Svenska Akademiens dåvarande ständige sekreterare Horace Engdahl boken som ”en litterär innovation av stora mått” och kallar Sven Lindqvist ”en av de viktigaste författarna i modern svensk litteratur”.

2005

I boken ”Terra Nullius – en resa genom Ingens land” gör Sven Lindqvist en resa både över den australiska kontinenten och över den australiska idéhistorien. ”Terra nullius” betyder ”tomt land” och utgjorde en förevändning när kolonisatörer lade beslag på urinvånarnas territorier. ”Man kan säga att jag reser till ett antal platser där ”utrota varenda jävel” har förverkligats, sa Sven Lindqvist i en intervju i Dagens Nyheter.

Sven Lindqvist i sitt hem 2018. Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

2018

Sven Lindqvist ser tillbaka på sitt liv och författarskap i boken ”Sanningskonst”. I ett samtal med författaren Stefan Jonsson, professor i etnicitet, framgår att demokratins problem hela tiden har varit en grundfråga i Sven Lindqvists skrivande och sökande. Han berättar om åren i Kina, om reportageresor in i kolonialismens mörker, om ”Gräv där du står”, ”Myten om Wu Tao-tzu” och andra böcker som varit med och format sin tid.

2019

Sven Lindqvist dör tisdagen den 14 maj efter en längre tids sjukdom. Han blev 87 år gammal.