Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Sven Wollter i ”huvudroll” när kulturmoderater debatterar

Sven Wollter gillas av en moderat och ogillas av en annan moderat. Hur som helst så spelas skådespelarens kabaré upp på söndag på Stora Teatern i Norrköping.
Sven Wollter gillas av en moderat och ogillas av en annan moderat. Hur som helst så spelas skådespelarens kabaré upp på söndag på Stora Teatern i Norrköping. Foto: Sören Andersson / TT

En kabaré till förmån för hemlösa i Norrköping, som efter initiativ av skådespelaren Sven Wollter snart framförs på Stora Teatern i nämnda stad, har fått två moderater att tycka olika om... just det, Sven Wollter. Som människa och som politiskt engagerad medborgare.

På ena sidan återfinns kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, på den andra hennes partikamrat, den kulturintresserade Norrköpingsbon Sven-Åke Molund.

Kulturbloggaren Molund applåderade Wollter – känd för att politiskt rumstera långt ut på vänsterkanten – för att denne visade hjärta för de hemlösas situation i den östgötska metropolen, skriver Norrköpings Tidningar på nätet.

Debatt följde på moderatens Facebooksida, ett meningsutbyte som Lena Adelsohn Liljeroth uppmärksammade och valde att delta i. Med följande inlägg:

”Sven-Åke, du har varit med så länge att du säkert vet att kommunisterna (ja, Wollter kallar sig stolt för kommunist) aldrig haft någon medkänsla med samhällets olycksbarn eller oppositionella i länder där de tagit makten. Att ifrågasätta Wollter innebär inte att vara en okänslig medmänniska. Tvärtom! Tag gärna kontakt med Forum för levande historia och läs deras skrift om kommunismens brott mot mänskligheten.”

Sven-Åke Molund kontrade med följande:

”Det är fullständigt ointressant var hans politiska vision är nånstans. Det är hans handling och empati som jag räknar med! Talade i klartext om för Sven att vi hade olika politiska uppfattningar, och hans svar på det var samma som jag själv skulle ha gett: Du får gärna ha en annan politisk uppfattning. Lena: Empati behöver vi mycket av! Sven har det – jag vet att Du och Ulf (Lenas make, Ulf Adelsohn, NT:s anmärkning) har det också, men vi måste faktiskt kunna ge andra en eloge när de visar den.”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.