Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Svend, 100 år, går på gymmet varje vecka

Musikern Svend Asmussen har numera lagt fiolen på hyllan, men fortfarande går 100-åringen på gym en gång i veckan. ”Om jag väntat en dag till hade jag bara fyllt 25 år”, säger han om födelsedagen, som infaller dagen före skottdagen.

I Sverige blev Svend Asmussen känd i slutet på 50-talet då han slog sig ihop med den svenska sångerskan Alice Babs, samt gitarristen och landsmannen Ulrik Neumann. Trion Swe-Danes gjorde skivor och framträdanden och hyllades stort.

– Det var en underbar tid, minns Svend och ler med hela ansiktet, när vi träffas i Sarasota där han tillbringar vintrarna sedan tolv år tillbaka.

Det har funnits mindre roliga perioder också i hans långa liv. Som när han 1943 hämtades av tyskarna mitt i natten i Köpenhamn och fördes till en isoleringscell i Berlin. Där fick han sitta i tre månader. För att inte bli galen övade han danssteg på cellens lilla golv.

Men jazzviolinisten från Köpenhamn var känd vida utanför Danmark, långt innan han blev stor i Sverige. Han började tidigt, redan som 17-åring, att försörja sig på att spela fiol trots att hans högborgerliga familj ville att han skulle bli tandläkare. Han spelade bland annat på kryssningsbåtar med Josephine Baker och Fats Waller.

Ryktet om den underhållande och skicklige violinisten nådde USA och efter andra världskriget försökte Benny Goodman locka över honom till sitt band. Men Svend hade då så stora framgångar i Europa att det aldrig blev av.

Han jobbade dock med Goodman senare i karriären. Listan över storheter han spelat med kan göras lång. Här är några av dem: Duke Ellington, Count Basie, Herbie Hancock, Hoagy Carmichael, Coleman Hawkins, Edith Piaf, Victor Borge och Toots Thielemans.

Men han jobbade också med andra svenskar, som jazzmusikerna Jan Johansson, Putte Wickman och Ivan Renliden. De två senare reste han under många ur runt med i hela Skandinavien och gjorde kyrkokonserter.

Svend kom från en musikfamilj och började ta fiollektioner redan som sjuåring.

När han var 16 år hörde han för första gången jazzviolinisten Joe Venuti på skiva. Det inspirerade honom att börja spela jazz. Men hans stora förebild var Stuff Smith. Det var från honom han fick sättet att spela swing på som sedan blev hans kännetecken.

Men numera ligger fiolen på hyllan.

– Jag fick en blodpropp för fem år sedan och min högra arm vill inte längre. Det är den som är den konstnärliga. Den vänstra är hantverket när man spelar fiol, förklarar Svend, men lägger snabbt till:

– Men jag spelade konserter fram till jag var 95 år.

Enastående med en aktiv karriär som omfattar 88 år.

För att hålla i gång går han på gym en gång i veckan. Svend kör två maskiner. En för armarna och en för benen.

Han går med krycka eller rullator efter proppen.

– Jag hade gott kunnat vara utan den där proppen, men jag har en underbar fru som jag gifte mig med när jag var 94.

– Min första fru Annegrete och jag var gifta i 62 år. När hon gick bort var jag ensam några år, men sedan träffade jag den här amerikanskan, som bott i Danmark i många år, fortsätter Svend och tittar på sin Ellen.

I den bok de nyligen gett ut med anledningen av Svends 100-årsdag, berättar de hur de möttes. Ellen städade och hittade en gammal jazzskiva. Hon undrade vad den var värd och skrev till Svend, som föreslog att de skulle ses.

– Jag visste direkt att hon var något för mig. Det kom oväntat för jag hade inte räknat med att hitta kärleken igen, säger Svend.

Boken heter ”Inspiration/Expiration” och innehåller poesi skriven av både Ellen och Svend. Syftet är att inspirera andra att hitta sina tvillingsjälar i tillvaron.

I det varma klimatet i Florida och vid Kattegatkusten i Dronningmölle norr om Helsingör får Svend ofta uppleva känslan av en juninatt. Låten ”June night” var hans signaturmelodi och han inledde alltid sina konserter med den.

Lämpligt nog blev det också den självklara titeln på boken om hans liv, som han skrev tillsammans med Ellen lagom till 90-årsdagen.

Svend Asmussen

Grattis till: Fyller 100 år den 28 februari.

Yrke: Musiker. Kompositör, kapellmästare, underhållare och författare.

Familj: Hustrun Ellen Bick Asmussen och tre barn, från det 62-åriga äktenskapet med Annegrete. Sonen Claus också musiker, gitarrist i bland annat bandet Shu-Bi-Dua.

Bor: I Dronningmölle strax norr om Helsingör på somrarna och i Sarasota, Florida på vintrarna.

Firar: En god hummer, serverad kall på danskt vis, och till det majonnäs blandat med dijonsenap. Det sköljs ned med Freixenet, spansk cava. De åt det redan i tisdags, då Ellen fyllde år.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.