Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 08:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/svensk-arkitektbyra-foreslar-korsformad-pool-pa-brandharjade-notre-dame/

Kultur

Svensk arkitektbyrå föreslår korsformad pool på brandhärjade Notre-Dame

Så här skulle katedralen se ut ovanifrån med en pool på taket. Foto: Ulf Mejergren Architects

En korsformad swimmingpool. 

Det föreslår en svensk arkitektbyrå på Notre-Dames tak efter den svåra branden som förstörde katedralen i mitten av april. 

Rätta artikel

Frankrike planerar att lansera en internationell tävling om hur kyrkan bäst ska återställas. Och det finns redan gott om annorlunda idéer, enligt The Guardian.

En vecka efter branden föreslog en fransk firma ett jättelikt växthus på taket. Andra har kommit med idéer om att bygga en pyramidformad spira i kristall och rostfritt stål, en park eller terrass – eller till och med en skog med en färgad glasspira. 

– Vi måste inte bygga upp den identiskt, säger arkitekten Alexandre Chassang som står bakom förslaget om en glasspira. 

Men det tar inte stopp där. 

En svensk arkitektbyrå ser framför sig en korsformad swimmingpool som täcker hela taket, omringad av statyerna av de tolv apostlarna som undkom branden eftersom de höll på att restaureras.

”Vi föreslår ett meditativt allmänt utrymme: en rumslig upplevelse som komplement till byggnaden med en utsikt utan motstycke över Paris ”, skriver den Stockholmsbaserade arkitektbyrån Ulf Mejergren Architects på sin hemsida.

Men kulturarvsexperten och muraren Florian Renucci manar till försiktighet. Han anser att kyrkan bör byggas upp såsom den var före branden.

– Återställandet av Notre-Dame bör respektera teknikerna som fanns under den eran då den byggdes, med respekt för den övergripande gotiska harmonin som härrör från en kombination av människorna som byggde den och de material de använde, sten, trä, järn och glas, säger han. 

Läs mer: Arkitekt: Omöjligt att återställa Notre-Dame på fem år 

Läs mer: Bilder visar förödelsen inifrån Notre-Dame